duminică, 20 aprilie, 2025

Prof. dr. Florin Mitu, despre importanța hidratării: „Este esențială, pentru că poate să deregleze foarte multe elemente din organism” – VIDEO

Prof. dr. Florin Mitu, șeful Clinicii de Recuperare Cardiovasculară din cadrul Spitalului de Recuperare Iași, a vorbit în emisiunea BZI LIVE despre importanța hidratării. De ce este esențial să ne menținem hidratați și câtă apă trebuie să bem pe zi?

Hidratarea este esențială, atât vara, cât și în sezonul rece. Rolul apei în organism este de a crea mediul favorabil pentru producerea proceselor biochimice, de a susține nutriția celulară, de a menține o temperatură optimă a corpului, de a elimina substanțele toxice și de a favoriza digestia.

De asemenea, hidratarea este importantă pentru reglarea tensiunii arteriale și, implicit, pentru buna funcționare a inimii. Ea contribuie la funcționarea în condiții optime a creierului, deoarece neuronii sunt alimentați cu sânge oxigenat. În caz contrar, deshidratarea poate afecta creierul prin pierderea abilităţilor de prelucrare a informaţiei şi memoria de scurtă durată. Nu în ultimul rând, hidratarea ține sub control greutatea corporală, deshidratarea având numeroase efecte negative, printre care menționăm pierderea în greutate sau crearea țesutului adipos.

Prof. dr. Florin Mitu, despre importanța hidratării: „Această deshidratare poate să ducă nu numai la evenimente coronariene sau cerebrovasculare, dar și la evenimente trombotice”

Potrivit medicului Florin Mitu, hidratarea are un rol important în buna funcționarea a organismului, fiindcă deshidratarea poate să genereze nu numai evenimente coronariene sau cerebrovasculare, ci și evenimente trombotice. Recomandarea medicilor este să consumăm minimum doi litri de apă pe zi sau 30-40 de mililitri pe kilogram corp la adulți și 60-70 de mililitri pe kilogram corp la copii.

„Hidratarea e necesară, este foarte importantă. Hidratarea este esențială, pentru că poate să deregleze foarte multe elemente din organism. Această deshidratare poate să ducă nu numai la evenimente coronariene sau cerebrovasculare, dar și la evenimente trombotice. De aceea, trebuie să ai o hidratare adecvată. Noi recomandăm 30-40 de mililitri de apă pe kilogram corp, în funcție de greutatea persoanei respective, la copii chiar mai mult, 60-70 de mililitri pe kilogram corp, dar minimum, cum se spune de multe ori, doi litri de lichide pe zi. Dar nu orice lichid. Evităm băuturile carbogazoase, evităm consumul de alcool sub orice formă.”, a declarat prof. dr. Florin Mitu, la BZI LIVE.

Prof. dr. Florin Mitu: „Hidratarea e necesară, alimente ușor asimilabile, legume, fructe proaspete la discreție, astea sunt de preferat”

În ceea ce privește consumul de alcool, acesta trebuie evitat. La fel trebuie procedat și cu băuturile carbogazoase sau consumul de cafea, care trebuie redus și chiar oprit. Consumul de cafea, spune medicul, poate să inducă elemente chiar prin vasodilatație și prin tulburările de ritm, care pot să apară la o persoană cu risc cardiovascular.

Prin urmare, de preferat sunt hidratarea, alimentele ușor asimilabile, legumele și fructele proaspete, iaurtul și anumite lactate. De evitat sunt alimentele grase, cu grăsimi saturate, în special în sezonul cald.

„Chiar și berea trebuie evitată. Și atunci trebuie să fim foarte atenți la acest consum de băuturi alcoolice, la aceste băuturi carbogazoase, chiar și consumul de cafea trebuie redus, chiar și oprit. Și acesta poate să inducă elemente chiar prin vasodilatație și prin tulburările de ritm, care pot să apară la o persoană cu risc cardiovascular. Deci hidratarea e necesară, alimente ușor asimilabile, legume, fructe proaspete la discreție, astea sunt de preferat, iaurt și anumite lactate care pot fi consumate. Evităm alimentele grase cu grăsimi saturate, în special în timpul verii, în perioada caniculei, când suntem expuși la evenimente. Nu ieșim în orele de vârf. Eu le recomand tuturor pacienților mei coronarieni de la ora 8-9 dimineața, până la 6 seara evitați ieșirea din casă. Când e foarte frig, coronarianului poate să îi apară crize anginoase, este clasică această descriere a durerii în piept la frig.”, a mai spus prof. dr. Florin Mitu, șeful Clinicii de Recuperare Cardiovasculară din cadrul Spitalului de Recuperare Iași.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.