miercuri, 22 martie, 2023

Prof. dr. Rodica Chiriac, despre modul în care frigul ne afectează organismul: „Nu suferă o regiune și celelalte sunt în culmea fericirii” – VIDEO

Publicat:

Prof. dr. Rodica Chiriac, medic specialist reumatolog, a vorbit în emisiunea BZI LIVE despre modul în care frigul ne afectează organismul. Iată cum acționează rinichii în condiții de frig.

Temperaturile scăzute duc la apariția unor complicații în cazul persoanelor cu o circulație defectuoasă a sângelui sau care suferă deja de afecțiuni cronice. De regulă, copiii, vârstnicii și adulții bolnavi sunt mai afectați de schimbările de temperatură din sezonul rece. Cu toate acestea, simptomele diferă de la o persoană la alta, în funcție de istoricul medical, dar și de capacitatea organismului de a face față afecțiunilor de sezon. Cele mai întâlnite boli care se agravează sau sunt declanșate la frig sunt afecțiunile cardiace, bronșita cronică, reumatismul și cuperoza.

Medicul Rodica Chiriac în studioul bzi live
„Trebuie să vedem că, încet, în timp, aceste modificări se pot produce și la nivelul sistemelor sau organelor.”

Prof. dr. Rodica Chiriac, despre modul în care frigul ne afectează organismul: „Trebuie să privim organismul ca un întreg”

Potrivit medicului Rodica Chiriac, organismul trebuie privit ca pe un tot unitar. Organele interacționează între ele, se ajută, se protejează și se susțin. Iar în momentul în care unul dintre ele suferă modificări, acestea au loc la nivelul tuturor sistemelor sau organelor. De pildă, în condiții de frig, rinichii își reduc activitatea, adică elimină mai puțin substanțele neplăcute, eventual toxice.

Per ansamblu, frigul generează vasoconstricție, în sensul că vasele se modifică, iar sângele nu mai curge fluent. Odată reduse dimensiunile acelui vas, circulația va fi mult mai redusă și, în consecință, aportul de oxigen la nivelul țesuturilor va fi mult diminuat.

„Trebuie să privim organismul ca un tot, ca un întreg. Nu suferă o regiune și celelalte sunt în culmea fericirii, în culmea nutriției și așa mai departe. Organele interacționează între ele, se ajută, se protejează, se susțin. Și atunci nu putem gândi că avem numai o mână defectă sau o mână agresată sau o mână cu probleme. Trebuie să vedem că, încet, în timp, aceste modificări se pot produce și la nivelul sistemelor sau organelor. Și nu numai inima, rinichiul de exemplu, în condiții de frig își reduce fluxul. Ce înseamnă să-și reducă fluxul urinar? Înseamnă să spele mai puțin, să elimine mai puțin substanțe neplăcute organismului, să zicem toxice.”, a declarat medicul Rodica Chiriac, pentru BZI LIVE.

Prof. dr. Rodica Chiriac: „Frigul acționează per ansamblul organismului”

Medicul a subliniat că frigul influențează organismul în totalitatea lui. Atunci când temperaturile sunt scăzute, corpul este încărcat cu factori de stres, în special pentru sistemul respirator. Astfel că, în momentul în care sunt trecute barierele acestea naturale la nivelul aparatului pulmonar, toate problemele pot ajunge la nivelul plămânilor.

„Frigul acționează per ansamblul organismului. Toți știm ce înseamnă frigiul și perioada asta destul de încărcată cu factori de stres pentru organism pentru aparatul pulmonar, respirator. Toți știm ce înseamnă să înfrângi barierele astea care sunt naturale la nivelul tractului respirator și să ajungă în plămân toate problemele. Și am asistat în ultima perioadă la foarte multe neplăceri și chiar nenorociri.”, a mai spus medicul Rodica Chiriac, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Interesant de citit

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite