sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Profesorii vor lua bani mai mulți înainte de Paște! Ministerul Educației așteaptă listele de la inspectoratele școlare

Profesorii vor lua bani mai mulți înainte de Paște! Școlile și Inspectoratele școlare trebuie să trimită până în data de 15 martie 2024 Ministerului Educației, sumele necesare pentru plata diferențelor salariale rezultate prin aplicarea hotărârilor judecătorești pentru angajații din învățământ, reiese dintr-o notă transmisă de Ministerul Educației către inspectorate.

Profesorii vor lua bani mai mulți înainte de Paște!

Grilele cu salariile pe 2024 pentru personalul didactic de predare, pe funcție, grad didactic, gradație, vechime și coeficient, au fost trimise profesorilor de către sindicate.

Până în data de 15 martie 2024, școlile și inspectoratele trebuie să trimită Ministerului Educației sumele necesare pentru plata salariilor decise prin hotărâri judecătorești și OUG 48. Se face referire la sumele rezultate în urma recalculării drepturilor salariale aferente unor perioade din 2017 și 2018, sume rezultate din aplicarea OUG nr. 48/2022 și sume rezultate din hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale.

Banii ar urma să fie plătiți pe data de 14 aprilie 2024, care pică într-o zi de duminică.

Într-o notă transmită de Ministerul Educației în teritoriu și obținută de Edupedu.ro, inspectoratele școlare județene și școlile au termen până pe 15 martie 2024, ora 16, să trimită sumele necesare pe care le are de plată Ministerul ca urmare a unor decizii judecătorești dar și recalculări salariale în baza OUG nr. 48/2022.

În situația în care nu se comunică la timp cuantumul sumelor respective “până la data şi ora menționate, considerăm că nu există sume necesare pentru plata hotărârilor judecătoreşti având ca obiect drepturi salariale cuvenite personalului didactic din învăţământ și a hotărârilor judecătoreşti având ca obiect acordarea de daune — interese moratorii sub forma dobânzii legale”, scrie în nota Ministerului obținută.

Cum se calculează sumele restante

Potrivit Ordinului de Ministru nr. 3841/ 2024 privind stabilirea procedurii de efectuare a plății sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din unitățile / institutiile din învăţământul preuniversitar de stat, aferente tranșelor cu data scadentă în anul 2024, sumele vor fi achitate de ordonatorii de credite actualizate cu indicele preţurilor de consum stabilit de Institutul Național de Statistică, potrivit prevederilor hotărârilor judecătorești.

Sumele se calculează potrivit dispozitivului instanței şi cu respectarea prevederilor privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligatii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar, se calculează aplicată sumelor stabilite în hotărârile judecătoreşti, de la data stabilită prin hotărârea judecătorească.

Plata sumelor datorate în temeiul hotărârilor judecătoreşti se efectuează de către unitatea / institutia din invatimantul preuniversitar de stat la care a fost angajat beneficiarul în perioada pentru care s-au acordat diferentele salariale stabilite prin hotărâre judecătoarească.

Structurile financiar-contabile constituite la nivelul ordonatorilor terţiari de credite vor calcula, centraliza și transmite sumele necesare aferente plitii trangelor stabilite

ordonatorului secundar de credite care le asigură finantarea.

Structurile financiar-contabile constituite la nivelul ordonatorului secundar de credite vor centraliza datele primite de la ordonatorii terţiari de credite şi le vor transmite Directiei generale economice din cadrul Ministerului Educaţiei.

Pe baza datelor transmise de ordonatorii de credite, Ministerul Educatiei va suplimenta bugetele unităților / instituțiilor din învăţământul preuniversitar de stat şi va transfera în conturile de trezorerie deschise pe numele acestora sumele aferente plăţii tranșelor stabilite în luna martie 2024, iar plata se va efectua în luna aprilie 2024.

Corectitudinea privind calculul sumelor datorate în temeiul titlurilor executorii şi al dobânzilor legale îi revine ordonatorului de credite terțiar, care are obligația de a angaja şi de a utiliza creditele bugetare necesare aplicării prezentului ordin numai în limita prevederilor şi destinaţiilor aprobate, cu respectarea dispozițiilor legale.

Astfel, profesorii vor lua bani mai mulți înainte de Paște.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.