luni, 25 septembrie, 2023

Protest masiv cu 20.000 de profesori organizat astăzi în Capitală. Îi va primi Klaus Iohannis?

Un nou protest masiv, cu 20.000 de profesori, are loc vineri, 9 iunie 2023, în Capitală. Acesta ar fi al treilea protest în stradă de la începutul grevei generale.

Protest masiv, cu 20.000 de profesori: Bucureștiul este paralizat!

Potrivit autorizației de la primărie, evenimentul va putea fi derulat în intervalul 11.00 – 16.00, fiind estimată participarea a 20.000 de persoane.

Între orele 11.00 – 12.00 este prevăzută adunarea participanților în Piaţa Victoriei, după care, între orele 12.30 – 15.00, deplasare pe traseul Piaţa Victoriei – Bulevardul Nicolae Titulescu – Pod Basarab – str. Grozăveşti – Bulevardul Geniului – Statuia Leu. Între orele 15.00 – 16.00, adunare publică în zona Statuii Leu şi defluirea participanților.

La începutul acestei săptămâni, sindicaliștii au anunțat că își susțin în continuare revendicările drept pentru care va fi organizată o nouă manifestare. Astfel că se anunță o adunare prin care profesorii vor încerca din nou să se facă auziți, folosindu-se de bannere, pancarte şi mijloace audio.

Nemulțumirile acestora continuă chiar şi după adoptarea măsurilor de salarizare a personalului din sistemul național de învățământ oferite de Guvern.

Marius Nistor, Preşedintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a anunțat că sindicaliştii vor insista pentru aplicarea în integralitate a grilei de salarizare.

„Pe mine, sincer să fiu, m-ar fi mulţumit aplicarea în integralitate a grilei de salarizare. Aşa cum s-a procedat pentru medici aşa ar fi trebuit să se procedeze şi pentru salariaţii din învăţământul preuniversitar”, a afirmat Marius Nistor.

Refuzul negocierilor „e un semnal foarte clar că a abandonat Educația”

În urma majorărilor salariale acordate, la 1 iunie 2023, Ministerul Educației a prezentat date oficiale din care rezultă că 21.000 de sindicaliști au revenit la muncă, dintre care 13.500 fiind cadre didactice.

Cum toate încercările Guvernului au eşuat, organizatorii vor continua să atragă „atenţia asupra obligativităţii soluţionării problemelor salariale cu care se confruntă personalul din învăţământul preuniversitar şi superior”.

Mitingul de vineri va avea startul în Piaţa Victoriei, pentru ca angajații să pornească, apoi, în marş pe străzile Capitalei până la Palatul Cotroceni.

Sindicatele au transmis că declarația adoptată joi, 8 iunie 2023, care are ca anexă memorandumul cu creșterile salariale din învățământ nu prezintă nicio garanție. Astfel, aceștia vor continua greva, iar probele de competențe de la Bacalaureat vor fi reprogramate, după cum a anunțat Ligia Deca, ministrul educației.

Conform specialiștilor, declarația respectivă nu are valoare legală sau juridică, în trecut astfel de acte interne ale Guvernului au fost încălcate cu ușurință de instituția care le-a emis.

George Purcaru, vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a precizat că autoritățile le-au întors spatele, nefiind deschiși spre o nouă rundă de negocieri. Întrebat cum ar fi dacă președintele Iohannis nu-i va primi vineri la discuții, George Purcaru a răspuns că „e un semnal foarte clar că a abandonat Educația”

Liderul de sindicat a spus ca sindicaliști au primit o invitație de la Palatul Victoria la ora 12.00. Marius Nistor a mai adăugat că profesorii „nu cred în promisiuni, în acorduri, în memorandumuri.” Ei își doresc ca toate revendicările salariale să fie puse în aplicare rapid, printr-un act normativ.

Mitingul care loc vineri, 9 iunie 2023, în Capitală este al treilea protest masiv, cu 20.000 de profesori.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite