marți, 5 decembrie, 2023

Provocările și sacrificiile muncitorilor migranți: Ce a pățit Elena din Erbiceni când a vrut să-și dea demisia după 15 ani ca badantă în Italia

După 15 ani ca badantă în Italia, o femeie de cetățenie română a mărturisit că această experiență a reprezentat o provocare majoră, iar nivelul de stres devenise copleșitor. Anual, peste 200.000 de români aleg să părăsească țara pentru a-și căuta un loc de muncă în străinătate, majoritatea bărbaților provenind din orașe, iar cele mai multe dintre femei, din mediul rural. Printre destinațiile preferate de românce pentru a munci se numără Italia, unde multe se angajează ca badante pentru a îngriji persoane în vârstă. Totuși, această muncă nu vine doar cu avantaje, ci și cu momente dificile, în special despărțirea de casă și familie.

Elena și-a dat demisia după 15 ani ca badantă în Italia

În anumite cazuri, angajatorii profită de vulnerabilitatea româncelor, neglijând plata salariala sau chiar recurgând la abuzuri fizice și psihologice. Povestea Elenei Murariu, o badantă cu 15 ani de experiență în Italia, este un exemplu de acest fel.

Originară din comuna Erbiceni din județul Iași, Elena Murariu și-a petrecut ultimii 15 ani lucrând ca badantă în Italia, dar s-a întors în țară pentru a-și împărtăși experiența, evidențiind dificultățile vieții în Peninsulă. A plecat inițial în străinătate pentru a-și achita datoriile acumulate în urma construcției unei case. Elena a fost nevoită să împrumute bani pentru a-și construi o locuința și a luat hotărârea să plece pentru a le achita.

În ciuda faptului că nu cunoștea limba italiană, a decis să se angajeze aici. Cel mai mare salariu pe care l-a avut în Italia a fost de 900 de euro, dar acesta i-a fost acordat abia în ultimii ani, perioadă în care lua în calcul să se întoarcă acasă pentru a-și susține fiul în timpul examenului de Bacalaureat. Însă, presiunea psihică a devenit atât de copleșitoare încât nu a mai putut face față. Număra zilele și aștepta cu nerăbdare încheierea fiecărei zile care trecea.

Muncitorii români nu își cunosc drepturile

Elena a muncit în Italia de cele mai multe ori în condiții de muncă nedeclarate, fără acte legale. Alegerea de a munci în Italia oferă românilor oportunitatea de a câștiga mai mulți bani, dar vine la pachet cu riscuri considerabile. Este esențial ca angajații să își cunoască drepturile, deși de multe ori oamenii duc lipsă de astfel de informații. Mulți nu sunt familiarizați cu legislația italiană și nici cu faptul că au dreptul la un salariu minim, la un număr limitat de ore de muncă și la condiții adecvate de cazare, aspecte foarte importante. În plus, mulți muncitori nu au contracte de muncă sau au contracte care nu respectă reglementările, făcându-i astfel vulnerabili în fața angajatorilor lipsiți de scrupule.

Povestea Elenei din Erbiceni este una complexă și prezintă realitatea dificilă a multor români care aleg să lucreze în străinătate în căutarea unor perspective mai bune. Experiențele ei ilustrează nu numai sacrificiul personal, ci și dilemele și provocările cu care se confruntă muncitorii migranți.

Aceasta a fost doar o ruptură din viața muncitorilor migranți și a complexității deciziei de a lucra în străinătate. Deși Italia poate să prezinte oportunități de a câștiga mai mulți bani, aceștia vin cu riscuri și provocări semnificative, inclusiv adaptarea la un mediu diferit și negocierea drepturilor și condițiilor de muncă. Elena și-a dat demisia după 15 ani ca badantă în Italia deoarece stresul devenise insuportabil.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.