marți, 8 octombrie, 2024

Pui crescut la țară vs pui din supermarket! Care sunt diferențele?

Fie că vorbim despre un pui crescut la țară, sau cumpărat din supermarket, românii consumă cantități mare din acest tip de carne. Carnea de pui este printre cele mai preferate de cetățenii români, iar acest lucru se vede din vânzările pe care comercianții le au.

Leonard Constantin Stafie mărturisea la BZI LIVE despre mitul găinilor stresate care nu produc ouă. Crescătorul de păsări a explicat în ce constă acest mit și dacă este fals său adevărat.

Ce diferenţe sunt între un pui crescut la țară și cel cumpărat din supermarket

Consumul de pui crește constant, iar acest lucru duce la o aprovizionare tot mai necesară pe rafturile din supermarket. Acest lucru înseamnă că pierdem calitate, câștigăm cantitate. În date concrete, pe rafturile de la supermarketuri au apărut puii care sunt crescuți în doar două săptămâni. În schimb, un pui de la țară, potrivit specialiștilor, este crescut de minim două luni până să ajungă pe farfuriile românilor. Specialiștii explică faptul că un pui crescut într-un timp atât de scurt este lipsit de proteine. Iar pentru a crește ca în basme, puiul este hrănit cu numeroase chimicale și agenți de afânare. Acest lucru înseamnă automat o problemă în alimentația noastră. În date tehnice, crescătorii de păsări vorbesc despre diferențele de culoare dintre carnea crescută la țară și cea din supermarket:

„Este crescut cu boabe de cucuruz, fără concentrate. E mai galbenă (n.r. carnea) din cauza porumbului. Acesta este de casă, iar acesta este de prăvălie”, arată Anuţa, crescător de păsări.

Așadar, un pui crescut la țară vine și cu un gust pe măsură. Desigur, nu este ușor să crești natural un pui, iar acest lucru se regăsește și în prețul produsului. Carnea de pui crescut la curte fiind mai scumpă decât ”rivalul” său din supermarket.

„Carnea are o altă textură. În primul rând, este un pic mai tare şi de multe ori copiii noştri nu o preferă, dar soluţia este tocarea ei şi gătirea. Gustul este absolut special. Dacă vedem la un pui crescut convenţional, industrial, vedem pulpa, capătul osului, acele oase se rup imediat. Zgârciul şi osul sunt moi, se pot mesteca. La puiul de ţară nu se întâmplă asta”, adaugă Lygia Alexandrescu, medic nutriţionist.

Ce înseamnă codul imprimat pe ouăle din comerț?

Păstrând domeniul schimbăm produsul. Dacă la puiul de țară este evidentă calitatea superioară, vom vorbi despre codurile imprimate pe ouăle din comerț. Ce înseamnă aceste coduri? Cum trebuie să le citim? Leonard Constantin Stafie, președintele Asociației de Păsări Iași explică faptul că acele coduri ne spune sistemul de creștere dar și țara de origine. Dacă dorim să cumpărăm produse românești, atunci trebuie să citim cu atenție eticheta:

„Acel cod de pe cofrajul de ouă sau de pe ouă ne spune sistemul de creștere, după aia avem țara de origine, după aia avem numărul de fermă și data când a fost ouat acel ou. Deci cam asta este acel cod obligatoriu, pe care trebuie să-l găsim pe cofrajele de ouă, pe ambalajele de ouă și inclusiv pe ouă. Și de aceea să fiți atenți, în special pentru partea de acel RO să existe și știm că sunt ouă românești. Pentru că e păcat să exportăm subvenție și banii românești să-i exportăm în altă țară, în loc să ne promovăm produsul nostru național.

Așadar, fie că vorbim despre pui crescut la curte la țară sau cel din supermarket. Specialiștii explică faptul că sunt diferențe deloc de neglijat. Desigur, un pui crescut natural este mai scump decât cel crescut în anumite sere, iar românii trebuie să renunțe la cantitate pentru calitate.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite