Alegerile parlamentare de anul acesta ar putea aduce o premieră în politica românească. Sunt șanse foarte mari ca UDMR să rateze intrarea în Parlament. Asta, pe fondul încrederii din ce în ce mai scăzute a etnicilor maghiari în propriii lideri, dar și a unei prezențe mari spre foarte mari la vot a românilor.
Ratează UDMR intrarea în Parlament?
Cu mici excepții, în ultimii 25 de ani, UDMR a fost la guvernare, fie alături de stânga politică, fie alături de dreapta, fie alături de cele două. Până acum, UDMR a reușit să-i mobilizeze pe maghiari să vină la vot, asigurându-și mereu pragul de intrare în Parlament.
Totuși, acum, ar putea fi începutul sfârșitului pentru cei care mereu s-au dat cu puterea în schimbul unor beneficii.
De acest lucru sunt conștienți nu doar liderii maghiarilor din România, dar și liderii unguri de la Budapesta. Un semnal de alarmă în acest sens a fost tras chiar de ministrul ungar al construcţiilor şi transporturilor, Janos Lazar, care a spus UDMR trebuie să ajungă din nou la guvernare și să aibă rezultate bune la europarlamentare. Liderul Fidesz a amintit și despre ascensiunea partidelor naționaliste de la noi, aluzie la AUR și SOS și că există mai mult ca niciodată riscul ca UDMR să nu mai intre în Parlament.
Mai mult, s-a făcut apel la miile de maghiari cu cetățenie dublă, să voteze la europarlamentare UDMR și nu partide din Ungaria.
Miracolul de la ultimele alegeri
UDMR a luat, în 1992, 7,5%, la alegerile parlamentare, după care a fost pe un trend descendent, ajungând ca în 2019 să ia doar 5,26%.
Și chiar a fost un miracol acel procent dacă ținem cont că etnicii maghiari au venit la vot într-un număr din ce în ce mai mic în ultimi ani. Cumva, situația a fost salvată de voturile venite din zone unde, în mod normal, nu sunt etnici maghiari. Ba chiar au fost discuții aprinse la acel moment în legătură cu voturile primite de UDMR din Teleorman – 669 de voturi, în condițiile în care la recensământ erau doar 18 maghiari sau 877 de voturi din Olt, unde figurau doar 66 de maghiari.
Discuții aprinse au fost legate și de cele 1.537 de voturi din județul Argeș, unde erau 237 de maghiari sau 2.033 de voturi în județul Iași, unde erau 146 de maghiari.
Liderii UDMR au vorbit atunci despre voturi accidentale, în timp ce despre voturile din Oltenia și Moldova s-a spus că ar fi fost influențate de PSD, care și-a dorit să aibă ajutorul ungurilor la guvernare.
De luat în calcul este și varianta lansată de liderul AUR, George Simion, care a menționat că voturile pentru UDMR, care nu au venit din zone unde sunt mulți maghiari ar fi fost, de fapt, cumpărate, cu bani grei.
Întrebarea de la alegerile parlamentare, de anul acesta, este dacă ratează UDMR intrarea în Parlament, iar răspunsul s-ar putea să fie pentru prima dată, în istoria recentă, pozitiv.