vineri, 12 aprilie, 2024

Războiul din Ucraina s-ar putea sfârși. NATO și UE vor anunța Rusia

Se face primul pas concret pentru încetarea războiului din Ucraina. Recent, NATO și UE au ajuns la un consens pentru lansarea unui apel comun către Rusia. Apelul comun va cuprinde somația către Rusia de a părăsi Ucraina și să oprească războiul.

Ucraina este devastată de războiul pe care Rusia l-a declanșat pe data de 14 februarie. În aceste 10 luni, aproape toată infrastructura țării a fost pusă la pământ de forțele rusești, dar situația s-ar putea schimba.

UE și NATO vor soma Rusia să înceteze războiul

Conform datelor existente, în curând, atât UE cât și NATO vor lansa un apel comun pentru ca Rusia să sfârșească războiul din Ucraina și să plece din țara afectată de război. Ba mai mult, cele două organisme vor că Moscova să acorde ajutor deplin pentru Kiev. Declarația este în lucru dar, conform diplomaților, a fost întârziată nesperat de mult din cauza tensiunilor care există între Turcia și Cipru. Versiunea finală este aproape terminată, iar aceeași diplomaţi au mai transmis faptul că aceasta va fi lansată până cel târziu începutul anului 2023.

Insă mulți critici spun că demersul este unul de suprafață, inutil. Alţii în schimb nu cred că un asemenea demers există și așteaptă ceremonia oficială de prezentare. Cei din urmă consideră că demersul ar fi o realizare diplomatică uriașă.

Au existat întârzieri mari în redactarea documentului

Documentul a fost motivul unor dispute din cauza întârzierii cu care va fi prezentat. Inițial, documentul trebuie să fie aprobat la summitul NATO de la Madrid, în iunie 2021, dar acest lucru nu s-a întâmplat. În septembrie, după întâlnirea dintre șeful NATO, Jens Stoltenberg și președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, s-a precizat faptul că a fost ajuns la un acord final și că declarațiile vor fi comune.

Deși textul este în mare parte neremarcabil, oficializarea lui ar reprezenta o realizare diplomatică considerabilă, având în vedere timpul necesar pentru a ajunge acolo. Inițial, documentul era de așteptat să fie aprobat la summitul NATO de la Madrid în iunie anul trecut.

În schimb, la începutul lunii, Parlamentul European s-a plâns că „în ciuda cooperării efective pe teren”, „târâirea picioarelor este deosebit de remarcabilă în ceea ce privește a treia declarație comună mult așteptată”.

Textul a fost negociat în principal între biroul președintelui Consiliului European, Charles Michel, Comisie și NATO.

În textul documentlui, atât UE cât și NATO cer Rusiei „să oprească imediat acest război și să se retragă din Ucraina” și își reiterează „sprijinul neclintit și continuu pentru independența sa”. Ei au convenit, de asemenea, „să sprijine pe deplin dreptul inerent al Ucrainei la autoapărare și de a-și alege propriul destin”. Și ei spun că „războiul brutal al Rusiei” a „exacerbat o criză alimentară și energetică care afectează miliarde de oameni din întreaga lume”.

 

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.