miercuri, 24 iulie, 2024

Riști amendă de 5.000 lei dacă faci asta pe stradă! Unde se aplică această decizie

Riști amendă de 5.000 lei dacă faci asta pe stradă. Aceasta este decizia primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, care a inițiat un proiect prin care se propun amenzi uriașe pentru anumite gesturi și acțiuni făcute pe stradă.

Riști amendă de 5.000 lei dacă faci asta pe stradă!

Aruncarea unei hârtii oricât de mici pe jos sau a unui muc de țigară ar putea atrage o amendă echivalentă cu două salarii minime pe economie în viitorul apropiat. Inițiativa referitoare la majorarea semnificativă a amenzilor a fost propusă de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

Având în vedere importanța tot mai mare acordată spațiilor verzi în mediul urban și eforturile de combatere a defrișărilor ilegale, autoritățile din București au hotărât să implementeze măsuri decisive pentru protejarea vegetației din Capitală.

Nicușor Dan a lansat recent un proiect menit să contracareze tăierea ilegală a copacilor prin impunerea unor amenzi considerabil mai mari.

În locul sancțiunilor modice de 50-100 de lei, propuse anterior, acest proiect vizează aplicarea unor penalități financiare semnificative, în cuantum de 4.000-5.000 de lei.

Amenzile ar putea să fie suficient de intimidante pentru a-i descuraja chiar și pe cei mai indiferenți față de legislația de mediu. Ele echivalează cu cu aproximativ două salarii minime pe economie.

Mai mult, Nicușor Dan dorește creșterea sancțiunilor pentru următoarele fapte:

  • Aruncarea gunoiului pe spațiile verzi
  • Distrugerea florilor și a mobilierului urban
  • Afectarea sistemelor de irigații
  • Distrugerea arborilor în timpul lucrărilor edilitare
  • Betonarea alveolelor

Tăierea ilegală a copacilor, pedepsită cu amenzi de până la 5.000 de lei

Într-o încercare de a combate această tendință negativă și de a asigura o mai bună protecție a spațiilor verzi, proiectul propune o serie de modificări substanțiale.

Una dintre aceste modificări constă în majorarea amenzilor pentru tăierea ilegală a copacilor. Pentru persoanele fizice, amenzile propuse variază între 4.000 și 5.000 de lei. În timp ce pentru persoanele juridice, amenzile sunt propuse să crească de la 4.500 la 5.000 de lei.

Astfel de inițiative nu sunt direcționate exclusiv către combaterea tăierilor ilegale de copaci, ci vizează și alte activități care pot afecta spațiile verzi, precum distrugerea mobilierului urban sau aruncarea deșeurilor.

În plus față de aceste măsuri punitive, proiectul propune introducerea unor amenzi pentru deteriorarea florilor. Cu sume între 200 și 500 de lei pentru persoane fizice și între 1.000 și 4.000 de lei pentru persoane juridice. Aceste penalități reprezintă o creștere semnificativă față de sancțiunile în vigoare în prezent.

Aceste modificări nu numai că cresc amenzile, dar și introduc sancțiuni pentru o varietate mai extinsă de comportamente dăunătoare. Cum ar fi defrișarea sau tăierea oricărui arbore sau arbust protejat fără aprobare, deteriorarea spațiilor verzi prin efectuarea de lucrări de construcție sau betonarea alveolelor.

Prin majorarea amenzilor și extinderea domeniilor de aplicare, autoritățile urmăresc să reducă semnificativ cazurile de defrișare ilegală și să încurajeze un comportament mai responsabil față de mediu atât în rândul cetățenilor, cât și al companiilor.

Aceste inițiative demonstrează determinarea orașului de a proteja și îmbunătăți calitatea vieții urbane prin conservarea spațiilor verzi, considerate cruciale pentru bunăstarea ecologică și socială a comunităților.

Astfel, riști amendă de 5.000 lei dacă faci asta pe stradă. Adică dacă arunci hârtii, oricât de mici, pe jos sau unui muc de țigară.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.