Riști să rămâi fără niciun ban în cont, după ce escrocii au inventat o nou metodă de înșelăciune, care implică clonarea vocii cu ajutorul inteligenței artificiale pentru a imita persoane cunoscute. Escrocii recurg la această metodă pentru a reproduce vocile prietenilor, membrilor familiei sau colegilor de muncă. Este remarcabil faptul că inteligența artificială poate să cloneze o voce după doar câteva secunde de înregistrare.
Riști să rămâi fără niciun ban în cont!
Experții în securitate cibernetică avertizează că infractorii exploatează acest lucru pentru a convinge victimele să transfere bani, prezentând situații „urgente” și pretinzând că sunt persoane de încredere. De exemplu, primirea unui apel de la o persoană apropiată aflată într-o situație ce necesită intervenție imediată ne poate determina instinctual să îi oferim ajutor. Curtis Wilson, expert în securitate cibernetică la Synopsys Software Integrity Group, subliniază importanța de a confirma identitatea în mod corespunzător înainte de a acționa.
„A fi conștient de această posibilitate este jumătate din luptă. Fiți atenți la ceea ce spun ei și încercați să cereți detalii. Dacă copilul tău spune că este cu un prieten, întreabă care prieten. Dacă un coleg vorbește despre „proiectul mare”, fă-l să confirme clientul etc. De obicei, acești escroci vor suna de la numere necunoscute și vor pretinde că și-au pierdut telefonul. Așa că încercați să sunați la numărul corect sau să-i contactați într-un mod diferit pentru a confirma”, a precizat expertul.
Este firesc să simți îngrijorare atunci când primești un apel cu o solicitare urgentă, în special atunci când persoana care sună pretinde că se află într-o situație critică. Cu toate acestea, este crucial să nu iei decizii pripite. Verificarea atentă a oricăror cereri de bani este esențială, chiar și atunci când par a fi de la persoane de încredere din cercul tău de cunoștințe.
Cum te poți feri pentru a nu cădea victimă acestor fraude
În astfel de situații, este posibil ca apelul să fie legat de o răpire sau de o urgență financiară critică. Pentru a verifica identitatea persoanei care sună, este recomandat să pui o serie de întrebări foarte specifice, pe care doar persoana reală le-ar putea cunoaște. În plus, este indicat să încerci să contactezi persoana la numărul obișnuit de telefon pe care îl utilizează. Este o metodă suplimentară de confirmare a identității și a veridicității situației prezentate, potrivit specialistului.
Stabilirea unui „cuvânt de siguranță” cu persoanele cu care vorbești frecvent la telefon poate fi o modalitate eficientă de a te proteja împotriva acestui tip de înșelătorie. Acest „cuvânt de siguranță” poate fi o parolă sau un cod pe care doar tu și persoana respectivă îl cunoașteți. Atunci când primești un apel care pare suspect, poți solicita persoanei să îți comunice acest „cuvânt de siguranță” pentru a confirma identitatea. Este o măsură simplă, dar eficientă, de a preveni înșelătoriile prin clonarea vocii.
„Dacă persoana de la celălalt capăt al liniei nu răspunde corect, sunt șanse să vorbiți cu o voce fabricată de AI. Industria securității cibernetice lucrează din greu pentru a facilita identificarea și blocarea falselor identități, dar adoptarea unei abordări prudente rămâne deocamdată cea mai bună strategie”, a subliniat Simon Newman, șeful Centrului de Reziliență Cibernetică din Londra.
Dacă apelantul solicită transferul de bani prin metode neobișnuite sau ciudate, cum ar fi criptomonede sau carduri cadou, ar trebui să fii extrem de precaut căci, altfel, riști să rămâi fără niciun ban în cont. Aceste cereri sunt adesea caracteristice înșelătoriilor și ar trebui să ridice suspiciuni serioase cu privire la autenticitatea apelului. Este recomandat să nu accepți niciodată să faci astfel de transferuri de bani în astfel de circumstanțe și să anunți imediat autoritățile.