România trece printr-o perioadă dificilă din punct de vedere financiar din cauza inflației. În aceste condiții, românii vor să știe ce prețuri vor fi de Paște. Analiștii economici susțin că ar putea fi cele mai mari prețuri din ultimii 30 de ani! Cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat la legume, brânză și ouă.
Ce prețuri vor fi de Paște
Venirea Sărbătorilor Pascale va duce la o nouă majorare a prețurilor în condițiile în care inflația a crescut în România de la lună la lună, ajungând în luna februarie a acestui an la 15,5%, cu 0,4% mai mult decât în luna precedentă.
Cel mai bun exemplu pentru majorările de prețuri sunt cele la produsele alimentare, care s-au scumpit cu 22,35%. Astfel, preșurile legumelor și conservelor de legume s-au majorat cu 4,88%, la cartofi creșterea a fost de 4,61%, la brânză cu 2,26%, la ouă cu 1,33%, zahărul a crescut cu 1,23%, laptele s-a scumpit cu 1,01%, carnea de pasăre cu 1,2%, iar produsele de morărit și panificație cu 1,13%.
Cum până la Paște a rămas mai puțin de o lună, este de așteptat ca de Sărbătorile Pascale, când, de obicei, românii cheltuie mai mult, să se înregistreze o nouă măriri a prețurilor în supermarketuri.
Prețurile la carnea de miel vor fi mult mai mari față de anul trecut. Astfel, un kilogram de cotlet de miel a ajuns să coste 134,99 lei în supermarket. Nici la ciobani prețurile nu sunt foarte mici, însă cu mult sub cel practicat de magazine. Astfel, producătorii anunță un preț la carnea de miel situat între 40 și 50 de lei pentru o kilogram, dacă vă luați mielul de la ciobani. Asta în condițiile în care anul trecut, un miel cumpărat direct de la ciobani se vindea cu 30 – 35 lei kilogramul. Anul acesta, românii vor fi nevoiți să dea peste 600 de lei pentru un miel de 10 – 112 kg.
Consultantul economic Adrian Negrescu este de părere că în România s-ar putea ajunge la cele mai mari prețuri la produsele alimentare din ultimii 30 de ani.
„Nu exclud ca de Paște să avem cele mai mari prețuri din ultimii 30 de ani, din România. Este vorba despre dorința supermarketurilor de a specula vânzările în creștere cu ocazia sărbătorilor. Inflația se va diminua semnificativ din a doua parte a anului măcar din prima efectului de bază. Anul trecut prețurile au crescut cel mai mult în toamna lui 2022, astfel că în toamna lui 2023 nu vom mai putea înregistra creșteri de peste 20 – 30% cât am văzut atunci. Puterea de cumpărare a românilor va continua să scadă pe tot parcursul acestui an. Din 2024, am putea să ne așteptăm la o reducere semnificativă a inflației și la o revenire a consumului”, a precizat Adrian Negrescu.
Cu cât s-au scumpit roșiile și cartofii
Vânzătorii din piețe aproximează că în perioada Paștelui prețurile la legume, fructe și verdețuri să atingă maximul ultimilor ani. Astfel, o legătură de salată sau spanac va ajunge la 2 lei.
Roșiile care sunt comercializate în România sunt cele mai scumpe, în timp ce ceapa a ajuns să coste mai mult decât cea din țările mediteraneene. Roșiile, care provin din Turcia și Grecia, și au o calitate îndoielnică, se vând cu 10-15 lei kilogramul, în timp ce roșiile aduse din Spania se comercializează și cu peste 20 de lei pe kilogram.
La capitolul legume, cartofii au avut cele mai mari creșteri ale prețurilor. Astfel, s-a ajuns la o majorare de 5%, cartofii fiind vânduți în piețe cu 4 – 5 lei kilogramul, iar ceapa cu 3 – 5 lei kg.
În aceste condiții, românii care vor să știe ce prețuri vor fi de Paște, trebui să se aștepte la cheltuieli mai mari în acest an față de 2022.