joi, 23 mai, 2024

Românii ar putea primi 480 de lei de la stat în fiecare lună! Cui i se adresează proiectul legislativ

Românii ar putea primi 480 de lei de la stat în fiecare lună! Banii vor fi încasați de bunicii sau de rudele care se ocupă de creșterea copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate. Anunțul a fost făcut de Gabriel Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, care a menționat că această măsură face parte dintr-un pachet legislativ mai mare. Legea, care se află acum pe masa Guvernului, are în vedere creșterea natalității.

Românii ar putea primi 480 de lei de la stat în fiecare lună!

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a precizat că, în prezent, aproape 70 de mii de copii au părinții plecați la muncă în străinătate și se află în grija rudele până la gradul IV. Dintre aceștia, peste 10 mii au ambii părinți plecați la muncă în străinătate, iar aproape 8 mii de copii au părintele unic susținător al familiei peste hotare.

Dacă proiectul de lege va fi votat și ulterior promulgat, de ajutorul în sumă de 480 de lei vor beneficia persoanele care își asumă întreținerea copilului, în perioada în care părintele sau părinții sunt plecați la muncă, în străinătate, printr-o hotărâre judecătorească.

„Cei mai mulți au rămas în grija bunicilor sau a altor rude dar există și cazuri în care sunt îngrijiți de vecini sau apropiați. De anul trecut, părinții care merg la muncă în străinătate au obligația să anunțe la primărie în grija cui lasă copiii, înainte cu 40 de zile de plecare. Am propus modificarea Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, iar indemnizația lunară de sprijin va fi de 0,8 ISR (Indicatorul Social de Referință). Tot atât primesc persoanele sau familiile care au în plasament unul sau mai mulți copii, pentru fiecare copil, suplimentar alocației lunare de plasament“, susține Gabriela Firea.

Vouchere pentru femeile însărcinate

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a menționat că proiectele incluse în pachetul legislativ pentru creșterea natalității și susținerea familiilor, lucrat la Ministerul Familiei, sunt destinate și femeilor însărcinate, care ar primi vouchere de 2.500 de lei.

„Cu ajutorul voucherului în valoare de 2.500 de lei, tinerele însărcinate vor putea beneficia de tratamente şi consultaţii pe timpul sarcinii. De asemenea, familiile cu copii mici şi venituri reduse, dar care nu au prins locuri la creşele şi grădiniţele de stat, vor putea beneficia de un sprijin în valoare de 1.500 de lei pentru a plăti aceste servicii. Consider cu tărie că orice femeie trebuie să poată decide pentru sine, pe deplin informată cu privire la sănătatea sa, în ce priveşte subiectul delicat al avortului. Îmi menţin opinia şi voi sprijini orice demers prin femeilor vor avea acces la astfel de servicii de sănătate“, a precizat Gabriela Firea.

Minsitrul Familiei a adăugat că printr-un proiect legislativ se va stabili ca vârsta minimă privind consimțământul sexual să crească de la 14 la 16 ani.

„Cu această ocazie am făcut şi precizările necesare privind Legea prevenirii separării copilului de familie. Prin acest proiect, ajutăm copiii din familiile sărace. Nu luăm aceşti copii cu forţa şi sprijinim familiile să-i aibă aproape. Vreau să liniştesc unele comunităţi rome, unde liderii au fost manipulaţi şi aceste ştiri false au băgat spaima în populaţie. Nu va lua nimeni cu forţa niciun copil!”, a mai spus Gabriela Firea.

Pachetul legislativ pentru creșterea natalității și susținerea familiei este într-un stadiu avansat și urmează să ajungă pe masa Guvernului, cel mai probabil, după ce Marcel Ciolacu va fi noul premier. Prin noua lege, românii ar putea primi 480 de lei de la stat în fiecare lună, dacă se ocupă de creșterea copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite