miercuri, 19 martie, 2025

Românii cheltuie tot ce câștigă într-o lună. Pe educație cheltuim cel mai puțin

Un studiu făcut de Institutul Național de Statistică (INS) arată că românii cheltuie într-o lună tot ce câștigă. În topul cheltuielii se află mâncarea, iar la coada clasamentului, educația.

Asta în contextul în care jumătate dintre elevi sunt analfabeți funcționali, conform testelor PISA.

Românii cheltuie tot ce câștigă într-o lună

Studiul este făcut de INS în perioada iulie-septembrie 2022 și arată un adevăr destul de trist, cel în care românii își cheltuie tot ce câștigă într-o lună. Așadar, românii cheltuiesc în medie, per gospodărie, 5.816. În date concrete înseamnă o creștere de 18% comparativ cu anul 2021, conform observatornews.

Desigur, diferența este dată de inflația care a atins niveluri record pentru ultimii ani, crescând de aproximativ două ori și jumătate.

Așadar, sursa citată arată că o gospodărie cheltuie aproximativ 1.900 de lei pe mâncare, 450 de lei pentru plata facturilor. Clasamentul este este ocupat cu poziția a treia care este adjudecată de consumul de alcool și țigări. Pentru vicii, românii cheltuie 8% din venit.

La capitolul fashion, românii cheltuie aproximativ 430 de lei pe lună, iar pentru transport suma de 400 de lei. În cele din urmă, clasamentul este închis de educație. Românii cheltuie doar 17 lei pe lună pentru educație.

Românii se recrează mai mult și fac mai mult sport

Statistică arată că frica de neprevăzut nu este o problemă națională. Din aceste considerente, românii cheltuie doar 30 de lei pe lună pentru asigurarea locuinței, mașinii sau pentru sănătate. Singura parte pozitivă la aceste calcule este cea în care, în situația actuală a scumpirii gazelor naturale, a mâncării și apariția COVID-ului este că românii ies mai puțin la restaurante și cafenele.

Din aceste considerente, banii alocați în mod uzual pentru restaurante sunt redirecționați către recreere, sport sau cultură.

În altă ordine de idei, este bine de menţionat faptul că salariile românilor au crescut cu un procent infim dacă e să ne raportăm la inflație. Pe de altă parte, un alt subiect care nu a fost dezbătut în statistică este cel al ratelor bancare. Statistica făcută de INS nu a inclus și familiile care au de plătit credite bancare, lucru care ar diminua cu mult celelalte cheltuieli. În concluzie, românii își cheltuiesc salariile pe mâncare, haine și băuturi alcoolice/ţigări, iar educația este la un nivel mult sub cel al mării.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite