Marcel Boloş, ministrul de Finanţe, a vorbit despre impozitarea progresivă a salariilor pentru români, după ce anterior a negat că se renunţă la cota unică. Românii cu salarii mari vor fi afectați dacă se va impune această măsură.
Românii cu salarii mari vor fi afectați
Veste proastă pentru românii cu salarii mari, dată de ministrul de Finanțe. Marcel Boloş a anunţat că impozitarea progresivă ar putea fi implementată şi în România din ianuarie anul viitor.
„Referitor la impozitarea progresivă, avem aceste rapoarte ale Băncii Mondiale şi, mai nou, şi OCDE (n.r. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) este cel care menţionează această recomandare pentru ţara noastră. Deocamdată, suntem cu sistemul de impozitare unică. Este, dacă vreţi, o sarcincă pe care noul guvern instalat cu data de 1 ianuarie 2025 o va avea de dus la bun sfârşit. Avem un sistem de impozitare a muncii, care este unul dintre cele mai ridicate de la nivelul Uniunii Europene, şi poate e momentul pentru o re-echilibrare“, a declarat Marcel Boloș.
Ministrul de Finanțe a menționat că trebuie avut grijă la ce politică fiscală urmează să fie aplicată.
„Trebuie să gândim un pachet complet de politică fiscală dacă se va avea în vedere întreaga impozitare a muncii. În urma acestui pachet complet de politică fiscală, fie ne alegem cu o reducere a impozitării muncii, şi cred că acesta ar fi un obiectiv important pentru România, şi transferul sarcinii fiscale spre consum şi spre impozitarea capitalului, fie doar ne alegem cu măsuri punctuale, care pot aduce pe termen scurt mai mulţi bani la buget”, a menționat Marcel Boloş.
Ce alternative mai ia în calcul Marcel Boloș
Ministrul de Finanţe a vorbit și despre alternativa de luat în calcul în ceea ce priveşte cota TVA.
„Avem şi recomandarea pe care o are Banca Mondială şi avem şi aceste cote diferenţiate pe care le practicăm întâi de toate. Cota standard este una dintre cele mai scăzute la nivelul Uniunii Europene, avem 19% cota standard de TVA şi apoi avem şi cotele diferenţiate de 9% şi de 5% pe care le practicăm. Aceste reajustări, în ceea ce priveşte cota standard de TVA, şi o singură cotă aşa cum cere Comisia Europeană, sunt o alternativă de luat în calcul”, a precizat ministrul Marcel Boloş.
OECD a recomandat Guvernului să elimine scutirile fiscale și să planifice o tranziție către impozitarea progresivă a salariilor.
„Contribuțiile sociale ridicate descurajează lucrătorii cu salarii mici să se angajeze formal într-o țară cu o economie gri mare și evaziune fiscală răspândită, iar concesiile fiscale de care beneficiază lucrătorii din IT, construcții și agricultură îngustează și mai mult baza impozitului pe venit, arată cel mai recent studiu OECD (n.r. – Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) privind economia României. Organizația recomandă Guvernului să elimine scutirile fiscale și să planifice o tranziție graduală către impozitarea progresivă a salariilor“, a adăugat Marcel Boloș.
În prezent, România are nevoie să colecteze mai multe venituri fiscale și să o facă mai eficient decât în trecut, potrivit OCDE în cel mai recent studiu economic privind economia țării noastre.
Veniturile fiscale sunt prea scăzute pentru a finanța cheltuielile guvernamentale curente, iar impozitele pe venit sunt distorsionante, scutind mulți lucrători și descurajând munca pentru cei cu venituri mici, arată Organizația.
România aplică un impozit redus de 10% la veniturile din salarii, dar contribuțiile angajaților cu asigurările de sănătate (10%) și pensiile (25%), sunt mai mari decât în majoritatea țărilor OECD, fapt care reduce semnificativ venitul net al muncitorilor cu calificări scăzute.
„Reformele ar trebui să vizeze reducerea sarcinilor fiscale pe veniturile angajaților cu salarii mici în timp. Introducerea unui credit fiscal pentru venituri obținute din muncă (EITC) ar putea încuraja o mai puternică atașare la piața formală a muncii de către muncitorii cu calificări scăzute. (..) România ar trebui să înceapă să planifice o tranziție graduală către impozitarea progresivă a salariilor, care ar completa reformele de transferuri menite să reducă inegalitatea veniturilor”, se arată în studiul OECD.
Tocmai de aceea, e de așteptat ca românii cu salarii mari să fie afectați de introducerea impozitării progresive.
Vorbarie …