sâmbătă, 14 iunie, 2025

Românii pot plăti RCA mai ieftin! Iată ce trebuie să faci

Pentru a beneficia de prețuri avantajoase la polițele RCA, aproape două milioane de români au adoptat o strategie eficientă, prin care pot plăti RCA mai ieftin. Această soluție este complet legală și poate fi o opțiune viabilă pentru mulți, având în vedere creșterea constantă a tarifelor asigurărilor. Totuși, înainte de a o implementa, este important să luați în considerare anumite aspecte.

Românii pot plăti RCA mai ieftin

Având în vedere creșterea semnificativă a prețurilor polițelor RCA în România, aproape 2 milioane de români au adoptat o soluție legală și mai economică. Această alternativă implică utilizarea serviciilor unor asiguratori străini, pe baza pașaportului european.

Europarlamentarul Vlad Gheorghe a evidențiat această metodă, subliniind că potrivit legislației europene, orice asigurator dintr-un stat membru al Uniunii Europene are dreptul să ofere polițe RCA în alt stat membru, inclusiv în România, prin notificarea autorităților respective.

„Nu facem reclamă la asiguratori, dar spunem că e legal, e ok și puteți să căutați pe net să vă faceți polițe RCA la astfel de asiguratori. Nu trebuie să fie din România, trebuie doar să fie agrementați în România prin simpla asta notificare, adică prin pașaport european pentru asiguratori. Și uite așa, oriunde te afli în Uniunea Europeană, poți să-ți cumperi un RCA la prețuri rezonabile”, a explicat europarlamentarul Vlad Gheorghe .

În România, există mai mulți asiguratori care operează pe baza pașaportului european, printre care se numără și unul din Cipru.

Ce trebuie să știm despre acest tip de asigurări

Consumatorii din România ar trebui să fie conștienți că există posibilitatea ca nivelul de protecție oferit de asigurările achiziționate de la companiile ce operează pe baza pașaportului european să difere de cel furnizat de firmele autorizate în țară.

De la 1 ianuarie 2024, Directiva privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (MTPL/RCA) a impus existența unei scheme de garantare în toate statele membre ale Uniunii Europene, însă aceasta se aplică doar pentru clasa de asigurare 10, adică RCA.
Valentin Ionescu, care ocupă funcția de director general al Direcției Generale Asigurări din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a prezentat recent informații referitoare la libertatea de a furniza servicii (FOS) și libertatea de înființare (FOE) în domeniul asigurărilor în cadrul Uniunii Europene.

Prin libertatea de furnizare a serviciilor, companiile de asigurări au posibilitatea să ofere servicii pe teritoriul altui stat membru fără a fi obligate să înființeze o sucursală acolo. Astfel, prin FOS, societățile pot distribui produse de asigurare pe întreg teritoriul Spațiului Economic European (SEE) din țara de origine. Pe de altă parte, libertatea de înființare (FOE) le permite firmelor să-și stabilească o prezență permanentă, fie prin înființarea unei sucursale sau prin alte forme legale, într-un alt stat membru al UE.

Conform directivelor UE, o autorizație obținută într-un stat membru permite firmelor să-și desfășoare activitatea în toate celelalte state membre fără a fi necesar să obțină autorizații suplimentare. Acest proces presupune notificarea autorității de supraveghere din statul membru de origine, ceea ce consolidează ideea unei licențe unice.

Atunci când o societate de asigurare dorește să înceapă activitatea într-un alt stat membru, trebuie să îndeplinească anumite condiții particulare. Procedura constă în notificarea autorității de supraveghere din statul gazdă și furnizarea de informații detaliate pentru a obține aprobarea necesară, astfel încât românii să poată plăti RCA mai ieftin.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.