marți, 14 ianuarie, 2025

Românii pot primi 10.000 de lei! Ce condiții trebuie să îndeplinească

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat că planurile pentru lansarea programului „Rabla pentru sobe”, în cadrul căruia românii pot primi 10.000 de lei, sunt în curs de finalizare și se așteaptă ca acesta să fie implementat în această primăvară. Declarația a fost făcută joi, 29 februarie, după încheierea ședinței de Guvern.

Românii pot primi 10.000 de lei!

Mircea Fechet a menționat că în ziua de marți, 27 februarie, a avut loc o întâlnire cu colegii de la Administrația Fondului pentru Mediu. În cadrul acestei întâlniri, s-au validat toate observațiile primite în urma dezbaterii publice desfășurate la sediul Ministerului Mediului.

„Acele observaţii s-au referit cu precădere la normele de siguranţă la incendiu, mai ales în legătură cu aceste echipamente. Noi am decis să extindem lista echipamentelor considerate eligibile, lista cheltuielilor considerate eligibile şi cu acele costuri legate de instalarea unui coş de fum care să pună în siguranţă soba respectivă. Programul este în linie dreaptă. Probabil că în decurs de câteva zile se va reuşi centralizarea tuturor celor discutate deja, urmând ca tot în această primăvară să putem să demarăm acest program”, a declarat ministrul mediului.

Fechet a subliniat că vor dezvolta și implementa o aplicație informatică pentru noul program „Rabla pentru sobe”, menționând că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) dispune deja de această aplicație. Chiar dacă programul nu a fost finanțat până acum, el a subliniat că eforturile nu au fost în zadar și că lucrările se află în grafic conform planurilor stabilite. Prioritatea este ca beneficiarii să poată primi aceste echipamente în sezonul rece al anului curent. Acest lucru implică deschiderea apelului înainte de sosirea iernii, pentru ca oamenii să se poată înregistra, companiile să poată instala sobele și să primească decontările aferente.

La mijlocul lunii ianuarie, ministrul Mediului a anunțat că Ghidul de finanțare pentru Programul-pilot „Rabla pentru sobe” urmează să fie lansat în consultare publică. Programul are alocat un buget de 500 de milioane de lei și vizează sprijinirea achiziționării de echipamente destinate încălzirii locuințelor. Acest program este dedicat solicitanților din comunele situate în 27 de județe, conform prevederilor Legii muntelui nr. 197/2018.

Ce aparate se încadrează în acest program

Prin acest program, se oferă un sprijin financiar de până la 70 la sută din costurile eligibile, dar nu mai mult de 10.000 de lei, inclusiv TVA, pentru fiecare aparat de încălzire destinat unei gospodării. Aparatele acceptate pentru încălzirea locuințelor pot utiliza lemnul pentru foc, peleții sau brichetele, incluzând termosobe, șeminee și termoșeminee care respectă standardele din Directiva EcoDesign, cu o putere nominală între 8kw și 35kw, un randament de minimum 80 la sută, emisii de particule (PM) sub 40mg/m3, emisii de gaze volatile sub 120 mg/mc, emisii de monoxid de carbon sub 1.500 mg/mc, și emisii de oxizi de azot sub 300 mg/mc.

Primăriile pot participa la acest program prin intermediul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). După ce lista cu primăriile acceptate în program este publicată, oricine dorește să-și înlocuiască soba veche sau să achiziționeze o sobă modernă se poate înscrie direct în platforma informatică furnizată de AFM, în limita bugetului alocat fiecărei primării. Ulterior, fiecare persoană înregistrată va primi un voucher cu care să achiziționeze noua sobă.

Românii pot primi 10.000 de lei pe parcursul unei sesiuni de înscriere, iar un solicitant are posibilitatea să transmită o singură cerere de înscriere folosind aplicația informatică dedicată Programului „Rabla pentru sobe”, disponibilă pentru Unitățile Administrativ-Teritoriale pe pagina de internet a Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.