Programul Rabla local 2023, ce vizează casarea autovehiculelor uzate, debutează luni, 31 iulie 2023! Românii pot primi 3.000 de lei în schimbul distrugerii unui autovehicul vechi şi poluant.
În aceasta etapă, programul vine cu un buget de 240 de milioane de lei. Potrivit Ministrului Mediului, Mircea Fechet, numărul de români care pot beneficia de acest program este limitat la aproximativ 100.000.
Românii pot primi 3.000 de lei în schimbul unei mașini vechi
Persoanele fizice cu domiciliul în România se pot înscrie până pe 31 august 2023, ora 16:30, sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei unităţi administrativ-teritoriale.
„Sunt 500 de primării din toată ţara înscrise în acest program ai căror locuitori vor beneficia de cei 3.000 lei oferiţi în schimbul casării unui autovehicul vechi şi poluant fără a avea obligaţia de a achiziţiona un autovehicul nou în schimb. Acest program are ca scop eliminarea din circulaţie a maşinilor uzate, cu grad ridicat de poluare pentru atingerea ţintelor stabilite în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a declarat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu.
În 2023, în jur de 500 de primării vor lua parte la programul Rabla Local. Toți aplicanții sunt asigurați că vor primi suma de 3.000 de lei în schimbul casării unui autovehicul vechi.
Pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) sunt înscrise deja peste 500 de unităţi administrativ-teritoriale. Ministrul Mediului recomandă doritorilor “să se asigure că unitatea administrativ-teritorială unde îşi au domiciliul este eligibilă în program”, înainte de a aplica.
„Totodată, îmi manifest speranţa, după ce vom constata cu toţii că acest program va fi unul de succes, aşa cum e şi Rabla Clasic, cum e şi Rabla Plus şi restul primăriilor, pentru că în România avem peste 3.000 de UAT-uri, deci mai sunt încă 2.500 care în viitor ar putea să beneficieze de prevederile programului”, a adăugat Mircea Fechet.
Cum poți aplica pentru programul Rabla local 2023
Singurul lucru pe care trebuie să îl faceți e să vă înregistraţi pe siteul AFM-ului, o acțiune de scurtă durată. Însă, este necesar să vă asigurați că respectați anumite condiții. Una dintre acestea este ca domiciliul din actul de identitate să aparțină de unitatea administrativ-teritoriale selectată. Totodată, autovehicul pe care îl dețineți și doriți să îl schimbați, este obligatoriu să aibă o vechime mai mare de 15 ani.
După aceea, cei înscriși trebuie să își predea maşinile poluante la centrele autorizate de dezmembrare. Următorul pas constă în transmiterea certificatului de casare către Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Autovehiculelor (DRPCIV), după care vor putea intra în posesia tichetelor în valoare de 3.000 de lei.
„Odată scoase din circulaţie, nu doar că acest lucru va însemna mai puţină poluare şi mai puţine gaze cu efect de seră, dar va însemna, probabil că, odată achiziţionat un nou autoturism, deşi nu există această obligativitate, cu siguranţă va avea un consum şi mai bun de carburant. Şi cu siguranţă maşinile de ultimă generaţie sunt mult mai sigure din punct de vedere al siguranţei în trafic”, a mai precizat Ministrul Mediului.
Aceasta este prima etapă a programului prin care românii pot primi 3.000 de lei, iar tichetele pot fi acordate unui număr de aproximativ 100.000 de persoane fizice.