Românii pot primi 37.000 de euro de la Comisia Europeană prin modificarea regulamentului actual privind ajutoarele cu valoare mică în sectorul agricol
Românii din sectorul agricol pot primi 37.000 de euro de la Comisia Europeană
Comisia Europeană (CE) propune o majorare a plafonului maxim pentru ajutoarele de minimis. Ajutoarele de minimis reprezintă o măsură de sprijin acordată unei întreprinderi, indiferent de mărimea acesteia, care nu depăşeşte 200.000 euro pe o perioadă de trei ani fiscali.
Astfel, modificarea propusă de CE în regulamentul actual privind ajutoarele cu valoare mică în sectorul agricol prevede o majorarea de la 25.000 euro la 37.000 euro.
Regulamentul privind ajutoarele de minimis fac excepție de la controlul ajutoarelor de stat cu valoare mică, acestea având un impact mic asupra concurenței și a schimburilor comerciale de pe piața unică.
Comisia Europeană a lansat un proiect de act normativ în consultare publică, proiect în care toate părțile interesate să trimită observații cu privire la modificările propuse de EU, părțile interesate pot răspunde la consultația publică până pe 21 iunie.
Regulamentul a fost modificat ultima dată în 2019. Modificarea prevede faptul că statele membre pot acorda ajutoare pentru sectorul agricol în valoare de până la 20 de mii de euro per beneficiar. Această sumă era dată într-o perioadă de trei exerciții financiare, fără să fie necesară notificarea prealabilă a Comisiei și aprobarea de către aceasta a ajutorului acordat. Mai există și mențiunea că, în cazul în care un stat membru are un registru central la nivel național în care înregistrează ajutoarele de minimis, se aplică un plafon mai mare, de 25 de mii de euro.
Regulamentul privind ajutoarele de minimis urmează să expire pe 31 decembrie 2027, urmând o revizuire înainte de această dată.
Modificările regulamentului actual
Comisia Europeană a propus o creștere de la 25.000 euro la 37.000 euro a plafonului maxim pentru ajutoarele de minimis, pe întreprindere, pe o perioadă de trei ani. Calcularea cuantumului maxim al ajutorului se va calcula pe o perioadă de trei ani calendaristici, în loc de cele trei exerciții financiare, în conformitate cu normele generale nesectoriale privind ajutoarele de minimis.
Această mărire ține cont de inflație, iar modificările propuse vor oferi statelor membre posibilități mai ample de a oferi sprijin agricultorilor.
CE dorește, de asemenea, creșterea transparenței și reducerea sarcinii administrative pentru agricultori, astfel propune introducerea unui registru central obligatoriu al ajutoarelor de minimis. Această schimbare are în vedere ca agricultorii să nu mai fie nevoiți să-și monitorizeze singuri respectarea normelor, întrucât aceștia utilizează, în prezent, un sistem bazat pe declarații pe proprie răspundere.
Astfel se vor reduce obligațiile de raportare ale agricultorilor, fiind în principal vorba de microîntreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii.
Deocamdată, instituirea acestor registre centrale este facultativă pentru statele membre. Revizuirea, totodată, va prelungi aplicarea regulamentului până în 2032.
Dacă se adoptă această majorare, dar și a celorlalte modificări ale regulamentului actual, românii vor putea primi 37.000 de euro de la Comisia Europeană, fiind un sprijin mai direct și eficient pentru agricultori.