sâmbătă, 13 iulie, 2024

Românii sunt obligați să plătească 7.200 de lei! Cum s-a ajuns în această situație

Românii sunt obligați să plătească 7.200 de lei! Statul român a pus pe umerii fiecărui salariat o datorie de 7.200 de lei în primele trei luni ale anului. Acest fapt a trecut aproape neobservat de majoritatea angajaților din țară.

Românii sunt obligați să plătească 7.200 de lei

Lunar, fiecare salariat este supus unei datorii de aproximativ 2.400 de lei, care este rezultatul împrumuturilor făcute de statul român în numele lor. Suma de 2.400 de lei este aproape cât un salariu minim pe economie, care în prezent este de 2.080 de lei net, adăugând aproximativ 380 de lei pentru cheltuieli de întreținere, cum ar fi facturile pentru o singură persoană care locuiește într-un apartament.

Banii au fost alocați diverselor scopuri, printre care plata pensiilor, salariilor și refinanțarea altor împrumuturi. Statul român a înregistrat un deficit de 36 de miliarde de lei în această perioadă, ceea ce reprezintă 2,06% din PIB. Perspectivele pentru întregul an arată că deficitul va ajunge la 5% din PIB. Este neclar dacă autoritățile locale vor fi capabile să se încadreze în această limită.

Efectele negative asupra românilor nu s-au limitat doar la deficitul acumulat de statul român, ci și la contribuțiile semnificative plătite lunar către stat sub formă de TVA. Conform datelor bugetare, în primele trei luni ale anului, statul român a colectat 30 de miliarde de lei din TVA. Astfel, fiecare cetățean român a suportat aproximativ 1.600 de lei din TVA pentru fiecare achiziție efectuată, indiferent dacă a fost vorba de un produs sau de un serviciu.

Astfel, în medie, aproximativ 540 de lei pe lună din banii fiecărui român au fost direcționați către statul român sub formă de taxă pe valoarea adăugată. În România, cota de TVA standard este de 19%, însă pentru alimente, medicamente, apă și servicii de restaurant, se aplică o taxă redusă de 9%.

Factorii care au influențat creșterea deficitului bugetar

În primele trei luni ale anului 2024, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 35,88 miliarde de lei, echivalent cu 2,06% din PIB. Acest deficit este în creștere față de aceeași perioadă a anului 2023, când s-a înregistrat un deficit de 22,75 miliarde lei, reprezentând 1,42% din PIB.

În primul trimestru al anului 2024, veniturile totale au atins suma de 132,16 miliarde lei, înregistrând o creștere semnificativă de 15,8% față de aceeași perioadă a anului precedent. Această evoluție a fost determinată în principal de încasările din surse curente, cum ar fi contribuțiile de asigurări sociale, impozitul pe salarii, TVA și fondurile europene.

Veniturile provenite din impozitul pe salariu și venit au înregistrat un nivel de 11,50 miliarde lei în primul trimestru al anului 2024, înregistrând o creștere robustă de 14,9% față de aceeași perioadă a anului precedent. Este demn de menționat că veniturile din impozitul pe salarii au crescut într-un ritm mai accelerat, de 21,5%, depășind ritmul de creștere al fondului de salarii din economie, care a fost de 17,9%.

Creșterea veniturilor a fost puternic influențată de modificările legislative referitoare la facilitățile fiscale acordate salariaților din sectoarele construcțiilor, agriculturii, industriei alimentare și tehnologiilor informației, precum și de creșterea salariului minim brut pe țară garantat în plată. Aceste măsuri au avut un impact semnificativ asupra creșterii generale a veniturilor în primul trimestru al anului 2024. Românii sunt obligați să plătească 7.200 de lei, o datorie pusă de către stat pe umerii angajaților.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.