sâmbătă, 2 noiembrie, 2024

Românii trebuie să-și schimbe buletinul! Ce spune legea

Legea prevede condiții clare pentru schimbarea de buletin. Românii care trebuie să-și schimbe buletinul sunt cei care s-au căsătorit și au decis să-și schimbe numele. Acest lucru trebuie realizat cât mai curând. În caz contrar, nu se pot gândi nici măcar la luna de miere.

Românii trebuie să-și schimbe buletinul!

Potrivit legislației din România, decizia de a prelua numele celuilalt soț la căsătorie rezultă în obligația actualizării documentelor personale. Procedurile sunt necesare pentru menținerea concordanței între noul statut civil și actele de identitate.

Regula este valabilă în cazul oricărui cetățean care decide să își schimbe orice componentă a numelui.

Prima modificare care trebuie realizată este cea a cărții de identitate. Legea arată că solicitantul are la dispoziție 15 zile lucrătoare de la data căsătoriei pentru a depune cererea. Cererea de actualizare trebuie depusă la Serviciul de Evidență a Persoanelor din raza domiciliului.

Modificarea numelui din cartea de identitate este foarte importantă pentru români. În baza acesteia, vor putea fi modificate ulterior și restul actelor.

Mai mult, sunt necesare mai multe documente pentru modificarea cărții de identitate. Este vorba despre certificatul de căsătorie, în original și copie, cartea de identitate actuală, certificatul de naștere, în original și copie și dovada domiciliului.

Există o procedură și pentru persoanele care nu dețin o proprietate. În caz acest, este necesară prezența proprietarului locuinței pentru completarea declarației de primire în spațiu.

Taxa unică pentru eliberarea cărții de identitate este de 7 lei și se poate plăti fie la orice oficiu al Poștei Române sau CEC Bank, fie, și mai simplu, la ghișeul unde se depun actele pentru eliberarea cărții de identitate. Nu există taxă pentru eliberarea buletinului în regim de urgenţă. Taxa pentru cartea de identitate provizorie costă 1 leu. Eliberarea cărții de identitate electronice va fi gratuită pentru o perioadă de cinci ani.

Există posibilitatea de a vă programa online pentru schimbarea buletinului. Este nevoie să introduceti datele și să alegeți la ce oră puteți merge să depuneți actele pentru eliberarea actului de identitate. Însă, aveți mare grijă, dacă întârziați și ajungeți la ora selectată, programarea se anulează. Programarea online este disponibilă pentru București, dar și pentru alte județe din țară.

Trebuie actualizat și permisul de conducere

După schimbarea buletinului, cetățenii trebuie să aibă în vedere și actualizarea permisului de conducere. Chiar dacă nu există un termen legal, este recomandată efectuarea în cel mai scurt timp posibil.

Persoana vizată trebuie să se prezinte personal la serviciul de permise auto. Sunt necesare certificatul de căsătorie, permisul de conducere actual și cartea de identitate actualizată.

Trebuie să fie atenți și titularii pașaportului simplu electronic sau pașaportului simplu temporar. Aceștia au obligația de a nu folosi documentul de călătorie când au intervenit modificări privind datele de identificare ale acestuia.

Astfel, cei care și-au schimbat numele în urma căsătoriei sunt obligați să solicite un nou pașaport. Potrivit legii din România, sunt necesare cartea de identitate actualizată, pașaportul anterior și dovada achitării contravalorii noului document.

Așadar, românii care trebuie să-și schimbe buletinul sunt cei care s-au căsătorit și au decis să-și schimbe numele.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.