O nouă directivă a Comisiei Europene va impune furnizorilor de gaze din România să includă în prețul gazelor taxa de carbon, începând din 2027. Directorul general al Carbon&Energy Management, Florentina Manea, susține că astfel românii vor plăti o nouă taxă pentru gaze.
Românii vor plăti o nouă taxă pentru gaze!
Pentru gazele pe care le consumă, românii vor fi nevoiți să plătească o nouă taxă. Acest lucru este legat de faptul că, odată cu debutul producției din zăcământul offshore Neptun Deep, România va fi cel mai mare producător de gaze din UE. Directorul general al Carbon&Energy Management, Florentina Manea, a precizat că asta va afecta direct facturile populației, având în vedere că gazele naturale sunt principala sursă de încălzire pentru multe gospodării.
„Gazul natural este principalul combustibil care intră sub incidența ETS II, la care se adaugă combustibilii utilizați în transportul rutier: benzina, motorina, GPL. Prețul gazului natural furnizat către populație sau către alte sectoare industriale și costul benzinei și motorinei vor avea înglobate și prețul certificatelor de CO2, fapt care va determina o creștere a acestora începând cu anul 2027. Prețul gazului natural furnizat căre populație sau către alte sectoare industriale care nu sunt incluse în schema EU ETS actuală va avea o creștere de aproximatiiv 0,06 RON/kWh. Calculul a avut la bază o valoare a certificatelor de CO2 de 60 de euro/certificat și 0,205 kg CO2/kWh”, a declarat Florentina Manea.
Cu cât va crește prețul gazului
Prețul gazului pentru consumatorii casnici ar putea crește cu aproximativ 0,06 RON/kWh din cauza introducerii taxei de carbon. Aceasta ar putea duce la o creștere de cel puțin 20% a facturii prețului gazului plătit de populație, cu posibilitatea ca acesta să crească și mai mult în funcție de alte taxe și impozite aplicate.
În ceea ce privește o gospodărie medie cu un consum de gaz de aproximativ 250 de metri cubi pe sezonul de iarnă, această creștere ar putea însemna o creștere a facturii cu aproape 160 de lei, fără a lua în considerare potențiala TVA aplicată pe această sumă.
Trebuie avut în vedere faptul că aceste calcule se bazează pe o valoare a certificatului de carbon de 60 de euro, dar există posibilitatea ca această valoare să crească în viitor. Totodată, fondurile obținute din aceste certificate vor intra în Fondul European pentru Climă, unde România are alocate șase miliarde de euro pentru combaterea schimbărilor climatice.
Totuși, introducerea taxei de carbon va reprezenta o povară pentru populație, mai ales pentru consumatorii vulnerabili, iar autoritățile române trebuie să se pregătească pentru această schimbare și să găsească modalități de sprijinire a acestora în fața creșterii prețurilor la energie. În România sunt aproximativ 3,5 milioane de consumatori casnici de gaze.
Așadar, românii vor plăti o nouă taxă pentru gaze, după cum susține directorul general al Carbon&Energy Management, Florentina Manea.