Milioane de români vor primi lunar aproape 2.000 de lei de la stat, adică bani ce reprezintă contravaloarea a cel puțin un salariu minim net în fiecare lună, indiferent de veniturile familiei. O Inițiativa legislativă a fost depusă de parlamentarii PNL și prevede acordarea unei indemnizații lunare pentru familiile care au mai mult de 3 copii.
Românii vor primi lunar peste 2.000 de lei de la stat!
În condițiile în care Guvernul încearcă să reducă cheltuielile, în Parlament urmează să fie dezbătute mai multe proiecte care afecta grav bugetul de stat. Unul dintre aceste proiecte prevede acordarea unei indemnizații lunare pentru familiile care au mai mult de 3 copii.
De exemplu, un salariu minim net pentru cei care au 3 copii, un salariu minim net si jumătate pentru 4 copii, două salarii minime pentru cei care au 5 copii și două salarii minime și jumătate pentru cei care au 6 copii.
Banii ar urma sa fie acordați până când copilul împlinește 18 ani și nu va ține cont de veniturile familiei.
Proiectul legislativ își propune să vină cu soluții pentru stimularea creșterii natalității în țara noastră, stoparea scăderii dramatice a numărului nou-născuților, sprijinirea copilului și a familiilor.
Inițiatorii propunerii legislative solicită acordarea unei indemnizații lunare pentru persoanele care au în întreținere 3 sau mai mulți copii, până la vârsta de 18 ani, după cum urmează:
- echivalentul unui salariu minim net lunar pentru cele care au 3 copii;
- echivalentul unui salariu minim net și jumătate pentru cele care au 4 copii;
- echivalentul a două salarii minim nete pentru cele care au 5 copii;
- echivalentul a două salarii minim nete și jumătate pentru cele care au 6 copii si mai mult.
Cine va primi indemnizația
Această indemnizație nu va ține cont de veniturile realizate de părinți și nici nu va fi impozitată.
Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care au în întreținere copiii pentru a beneficia de indemnizația lunară sunt:
- să aibă în îngrijire trei sau mai mulți copii
- să realizeze venituri de natură salarială sau din pensii în momentul depunerii cererii. În situația în care beneficiar va fi mama, aceasta trebuie să fi realizat venituri supuse impozitului pe venit într-o perioadă de 12 luni în ultimii doi ani dinaintea nașterii / adopției copilului iar după expirarea concediului de creștere a copilului pentru care aceasta a optat, să realizeze venituri de natura salarială sau din pensii.
- să aibă domiciliul în România
- să aibă cetățenie română
- copiii aflați în grija persoanelor să fie înscriși într-o unitate de învățământ, după împlinirea vârstei de 3 ani.
În cazul copiilor întreținuți de două persoane, indemnizația lunară se atribuie unui singur părinte.
În plus, propunerea legislativă vizează masuri pentru stimularea construcției de creșe și grădinițe în parteneriat public-privat, care să sprijine familiile.
„Unul dintre motivele pentru care familiile tinere amână decizia de a avea un copil este dată și de lipsa creșelor din apropierea domiciliului sau a locului de muncă. Concediul de maternitate de 2 ani nu reprezintă de multe ori o soluție pentru mame, deoarece reintegrarea în muncă după 2 ani este extrem de dificilă, în special când vorbim despre persoanele cu meserii de înaltă calificare. Accesul la bone este redus, pe de o parte din cauza lipsei persoanelor calificate sau de încredere, iar pe de altă parte din cauza costurilor ridicate. Tocmai de aceea este necesară o soluție care să contribuie la rezolvarea rapidă a problemei creșelor, astfel încât tinerele familii să treacă peste acest impediment când vine vorba despre decizia de a avea copii”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
Dacă proiectul legislativ va trece de Parlament, milioane de români vor primi lunar aproape 2.000 de lei de la stat.