Românii vor primi mai mulți bani pentru decontarea facturilor la energie. Vestea bună a fost dată de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. Acesta a anunțat că a obținut acordul de principiu pentru a asigura compensarea facturilor la energie din bani europeni.
Este vorba despre decontări în valoare de până la 500 de milioane de euro, spune ministrul Boloș.
De la începutul programului și până acum, peste 2,4 milioane de familii și-au achitat facturile prin intermediul cardului de energie, valoarea totală a plăților efectuate ajungând la 541 milioane lei.
Românii vor primi mai mulți bani pentru decontarea facturilor la energie
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș, a precizat că delegația plecată la negocieri la Bruxelles a reușit să obțină un acord de principiu pentru 500 de milioane de euro, bani europeni, pentru facturile la energie ale românilor.
„Un scop important cu care am plecat la Bruxelles a fost să obținem aprobarea unor măsuri pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de creșterea prețurilor la energie. Vă anunț că în urma discuțiilor cu doamna comisar Elisa Ferreira, avem acordul de principiu: vom asigura compensarea facturilor la energie din bani europeni. Sumele alocate de la bugetul de stat pentru compensarea prețului la energie pentru IMM-uri și beneficiari prin Fondul de Tranziție Energetică vor fi decontate din fonduri europene. Vorbim despre decontări în valoare de până la 500 de milioane de euro“, a precizat Marcel Boloș.
Ministrul MIPE a menționat că este vorba despre bani europeni, pe care țara noastră i-ar fi putut pierde dacă nu s-ar fi purtat aceste discuții. Acum, se va putea asigura capacitatea statului de a oferi în continuare sumele pentru acoperirea costurile ridicate pe care IMM-urile și utilizatorii casnici trebuie să le achite.
Pot fi plătite și datoriile de anul trecut
În ceea ce privește modul în care pot fi folosiți banii primiți pe cardurile de energie, ministrul MIPE a precizat că prima tranșă a sprijinului, în valoare de 700 de lei, va putea fi utilizată până la 27 decembrie 2023. Facturile emise de furnizorii de energie vor putea cuprinde datorii restante începând cu 1 februarie 2022, cu condiția ca factura să fie emisă după data de 1 ianuarie 2023.
Din momentul în care a fost lansat programul de sprijin pentru plata facturilor la energie și până în prezent, peste 2,4 milioane de familii și-au achitat facturile prin intermediul cardului de energie, valoarea totală a plăților efectuate ajungând la 541 milioane lei.
În urma unui act normativ, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 166/2022 a suferit unele modificări. Astfel, au fost introduse reglementări noi ce vizează eficientizarea utilizării sprijinului, pentru a se asigura acces și tratament egal tuturor potențialilor beneficiari eligibili.
„Cardurile pentru achitarea facturilor la energie acordate persoanelor vulnerabile pot fi utilizate ca instrumente de plată de două luni și jumătate, timp în care am monitorizat permanent derularea programului, împreună cu reprezentanții Companiei Naționale Poșta Română și am căutat permanent soluții de îmbunătățire a implementării. Obiectivul nostru principal este ca beneficiarii să se poată folosi de banii acordați prin intermediul cardului de energie, iar utilizarea acestuia să fie cât mai simplă și rapidă.
Clarificările pe care le-am adoptat astăzi în ședința de Guvern răspund unor situații întâlnite în cursul implementării, astfel încât toți cei care au dreptul să primească acest sprijin să îl poată accesa, indiferent de tipul de energie folosit, și să permitem totodată și achitarea datoriilor restante începând cu 1 februarie 2022”, a declarat ministrul Marcel Boloș, care a menționat că românii vor primi mai mulți bani pentru decontarea facturilor la energie.