marți, 8 octombrie, 2024

Rostopasca mai este numită și „darul cerului”. Ce afecțiuni poate trata

Comuna și banala plantă rostopasca, care mai este numită și „darul cerului”, are numeroase întrebuințări ca remediu natural. Aceasta este o adevărată comoară pentru cei care suferă de diferite afecțiuni, însă foarte multă lume o neglijează. Și totuși, rostopasca este folosită drept remediu pentru peste 150 de afecțiuni.

Deoarece se spunea ca are o forță egală cu a Soarelui, romanii au botezat-o „Chelidonium” – „darul cerului”. Astfel, vracii și tămăduitorii o culegeau numai în miejul zilei, atunci când soarele era în zodia Leu.

Rostopasca sau „darul cerului”, remediu pentru numeroase afecțiuni

Această banală plantă este recomandată ca remediu în peste 150 de afecțiuni, de la dermatoze banale, la temutul cancer sau la infecțiile virale, încă imposibil de tratat cu medicamentele actuale. Preparatele pe bază de rostopască au efecte vasodilatatoare, antispastice, analgezice şi stimulează secreţiile digestive.

Pentru uz extern, rostopasca are acţiune antiseptică, antibacteriană, regenerantă, cicatrizantă și antitumorală. Planta este recomandată în terapia naturistă a afecţiunilor hepatice, în procesul de cicatrizare a unor boli de piele, negi, în cazurile de icter, constipaţie, reumatism etc.

Mai trebuie știut că rostopasca poate fi folosită drept remediu sub patru forme. Astfel, din respectiva plantă putem obține pulbere, prin măcinarea cât mai fină a tulpinilor uscate ale plantei. Aceasta se depozitează în locuri întunecate, în recipiente de sticlă închise ermetic și poate fi folosită cel mult 3 săptămâni.

De asemenea, din rostopască se poate face și tinctură, prin combinarea a 15 linguri de pulbere cu 400 ml de alcool de 50 de grade. Se lasă la macerat două săptămâni, după care se filtrează. Se administrează cel mult de patru ori pe zi, câte 50 de picături, diluate în apă.

Cum mai poate fi administrată rostopasca

Pentru a fi administrată sub formă de infuzie, se pun 3-4 linguri de rostopască mărunțită la macerat în jumătate de litru de apă, vreme de 8-10 ore, după care se filtrează. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în încă jumătate de litru de apă, vreme de cinci minute, după care se lasă să se răcească și se filtrează. În final, se amestecă cele două extracte, obținându-se aproximativ un litru de preparat, care se folosește mai ales extern.

Nu în ultimul rând, de mare ajutor este și cataplasma cu rostopască. Astfel, o mână de frunze mărunțite de rostopască se lasă timp de 1-2 ore să se înmoaie în apă caldă (40-50 grade Celsius). Aceasta se aplică pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon. Se lasă să acționeze vreme de 1 oră.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite