Potrivit mariajului de conjunctură dintre PSD și PNL, în luna mai a acestui an social-democrații ar trebui să numească un premier care să îi ia locul lui Nicolae Ciucă, doar că așa-zisa rotativă parlamentară va avea loc poate la toamnă.
E clar că între PNL și PSD este o dragoste cu forța, venită din dorința de a nu renunța la ciolan, doar că anunțul făcut la începutul mariajului ar cam trebui pus în practică anul acesta, când PSD ar trebui să desemneze un premier care să îi ia locul lui Nicolae Ciucă.
Întrebați fiecare în parte de ce s-ar amâna schimbarea premierului de-abia în toamnă, fiecare lider politic o dă din colț în colț, acuzându-i pe ceilalți de tergiversare.
Multe scenarii: Rotativa guvernamentală… poate la toamnă!
Social democrații dau vina pe liberali pentru întârziere, spunând că aceștia din urmă vor să facă marele anunț atunci: Nicolae Ciucă va candida la președinție. Liberalii și-ar dori să facă acest anunț când încă „generalul“ este încă premier. Dacă nu ar proceda în acest fel, liberalii ar risca ca Nicolae Ciucă să piardă atât președinția partidului, cât și poziția de candidat la prezidențiale.
Un alt motiv pe care îl invocă pesediștii este acela că ar fi unii miniștri liberali care nu vor mai avea loc în noua schemă de guvernare și atunci nu au niciun motiv să renunțe așa repede la ciolan.
Dacă îi întrebi pe liberali de ce nu se respectă înțelegerea avută la începutul guvernării cu PSD, aceștia spun că social-democrații amână rotativa deoarece se pregătesc deja de campanie electorală, pentru anul 2024 și nu au niciun interes să dea primul-ministru deoarece asta ar fi echivalentă cu erodarea în funcție și pierderea unor procente.
Alt motiv invocat de liberali ar fi, la fel ca și în cazul pesediștilor, acela că unii miniștri social-democrați nu s-ar mai regăsi în noua schemă. Mai mult, PSD nu ar dori să dea premierul deoarece banii din noua tranșă de la PNRR ar veni de-abia în luna iunie, iar pentru Marcel Ciolacu ar fi important să știe pe ce sume va putea conta.
Una zic și alta fac
Când vine vorba despre declarații, Marcel Ciolacu spune sus și tare că rotativa guvernamentală nu se va amâna pentru toamnă și că aceasta se va face, cu siguranță, până la 1 iunie, nu în mai, așa cum se discutase inițial. Mai mult, liderul PSD susține că nu s-a pus niciodată problema ca președintele Klaus Iohannis să refuze să-l numească premier.
Totuși, probleme au apărut și după ce Marcel Ciolacu ar fi spus, cu subiect și predicat, că cele două mandate ale lui Klaus Iohannis în fruntea țării reprezintă un eșec total. În replică, președintele țării i-a cerut lui Marcel Ciolacu să rezolve problema profiturilor nesimțite ale multinaționalelor. Asta însemnând de fapt ca ministrul de Finanțe, care e din tabăra pesedistă să dea o ordonanță cu care să-și pună în cap tot ce înseamnă aceste multinaționale.
Percepția generală, până acum, era că acest cartof fierbinte reprezentat de ,,scoaterea” OMV de la taxa de solidaritate ar fi de fapt în cârca ministrului liberal Virgil Popescu. Asta și din cauza faptului că soția acestuia are niște benzinării OMV, de pe urma cărora ia niște bănuți frumoși.
La capitolul „și altele“ mai este vehiculată și teza securității granițelor în contextul războiului din Ucraina sau tensiunile de pe scena politică din Republica Moldova.
Indiferent de motivul găsit, un lucru este cert, rotativa guvernamentală se va face… poate la toamnă!