duminică, 21 iulie, 2024

Rusia nu mai acceptă exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră! Va ști România să joace această carte extrem de importantă?!

Acordul care garanta pentru un an exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră a expirat luni seara, la miezul nopţii, termenul limită stabilit când a fost reînnoit ultima dată pentru două luni, în mai 2023. Acum, Rusia nu mai acceptă exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, iar ucrainenii sunt nevoiți să găsească alte modalități de a exporta grânele.

Întrebarea care se pune este dacă România va ști să gestioneze această situație și să-și tragă cât mai multe foloase de pe urma acestei decizii.

Rusia nu mai acceptă exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră!

Pe 22 iulie 2022 a fost semnat, sub umbrela ONU, un acord tripartit, între Rusia, Ucraina și Turcia, prin care se permitea Ucrainei exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Acordul, care fusese prelungit pentru încă 2 luni în mai 2023, nu a mai fost prelungit acum de Rusia, iar luni seară, la Istanbul, a fost inspectată ultima navă care transportă cereale provenite din Ucraina prin Marea Neagră.

În ultimul an, pe fondul războiului pornit de Kremlin, ucrainenii i-au acuzat pe ruşi că întârzie în mod deliberat verificarea navelor şi a încărcăturilor. Chiar și așa, exportul a peste 3 milioane de tone de cereale şi produse agricole ucrainene.

Dincolo de problemele cu care se va confrunta Ucraina în exportul grânelor, apare în ecuație și Turcia lui Erdogan, iar liderul de la Ankara nu pare foarte încântat de decizia luată de Putin. Astfel, Erdogan a spus că este convins că Putin, pe care l-a numit „prietenul meu”, își dorește să continue acordul privind cerealele ucrainene, în ciuda faptului că rușii au anunțat că se retrag din acest aranjament din 18 iulie 2023. Mai mult, liderul de la Ankara s-a arătat vizibil deranjat de decizia rușilor și a spus că ministrul de externe urmează să discute prin telefon cu ministrul rus. Mai mult, în luna august liderul d ela Kremoin treebuie să vină în vizită în Turcia, iar acesta va fi un bun prilej pentru Erdogan să arate că Turcia are un cuvânt important de spus în zona Mării Negre.

Va ști România să profite de situația actuală?!

Cum trecerea navelor ucrainene prin Marea Neagră, spre strâmtoarea Bosfor, nu mai este posibilă din cauza deciziei luate de Rusia, România devine principala țară de tranzit pentru grânele ucrainene spre Europa și nu numai.

Președintele dumneavoastră s-a grăbit să spună că România va continua să rămână de partea Ucrainei și va sprijini exporturile de grâne, așa cum a făcut-o și până acum. Mai mult, cel mai liniștit om din România a precizat că jumătate din cerealele ucrainene au fost exportate prin rutele logistice românești, care au fost adaptate și îmbunătățite, iar acest lucru va continua, pentru a preveni apariția unor sincope.

Cu alte cuvinte, cel pe care v-ați grăbit să-l votați nu o dată ci de două ori ca întâiul om al țării nu a vrut să lase niciun loc de negociere pentru tranzitarea României de către tirurile cu cereale către Europa. Adică noi să nu cerem nimic în schimbul faptului că le permitem ucrainenilor să-și ducă grânele unde vor!

Astfel, după ce Rusia nu mai acceptă exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, România nu va avea niciun beneficiu, ba mai mult, drumurile și vămile românești și așa încărcate de transporturile efectuate de români vor avea de suportat acum și toate tirurile ce vor veni din Ucraina.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite