duminică, 3 decembrie, 2023

S-a aflat locația tăinuită a “Coroanei de spini” purtată de Iisus Hristos. Ce dezastru natural a condus la revelarea secretului

Coroana de spini purtată de Iisus Hristos se găsește într-un oraș des vizitat de români, cu toate că mulți dintre ei nu sunt conștienți de existența acestui obiect sfânt. Acest artefact sacru a fost salvat dintr-un incendiu devastator care a avut loc în urmă cu 4 ani, și astfel s-a aflat locația tăinuită a Coroanei de spini.

Cum a fost identificată locația tăinuită a “Coroanei de spini” purtată de Iisus Hristos

Atunci când focul aproape că a distrus faimoasa Catedrală Notre-Dame din Paris, acesta a fost primul obiect pentru care un preot curajos a sărit în flăcări pentru a-l salva. În mod surprinzător, această relicvă supremă a Crucificării a trecut prin momente și mai dificile. A reușit să scape pasiunii naziștilor pentru suvenirurile legate de Patimile lui Hristos în timpul ocupării Parisului, și a fost aproape distrusă în timpul Revoluției Franceze din 1789.

Această perioadă a fost una teribilă pentru vestigiile creștine și pentru preoți. Orice obiect sacru făcut dintr-un material prețios avea mari șanse să fie distrus sau topit. Din fericire, nu există o valoare comercială semnificativă pentru trestii și spini. Spre deosebire de multe alte lucruri din acea perioadă, coroana a fost salvată atunci când locația în care se afla a fost prădată.

Locul de păstrare a acestui excepțional obiect a devenit Catedrala Notre-Dame abia după Revoluția Franceză. După ce a ajuns în Franța, Coroana de spini a fost ținută într-o biserică, fiind o provocare în plus pentru revoluționarii parizieni. La Sainte-Chapelle (Capela Sfântă) a fost construită în principal pentru uzul regelui, în incinta palatului său regal. Aici a fost creat și un depozit pentru colecția de vestigii sacre a regelui. Cea mai importantă dintre aceste vestigii a fost achiziționată de regele Ludovic al IX-lea în 1239. Singurul conducător francez care a devenit sfânt, avea gusturi scumpe în ceea ce privește suvenirurile sacre.

La Sainte-Chapelle a fost concepută ca un mare relicvariu în sine, o vitrină pentru Coroana de spini. Costul acesteia a fost uluitor, de 13.134 de monede de aur. Pentru a evita orice aparență de achiziție lumească, regele s-a angajat să-i plătească datoriile fostului proprietar în schimb. Costul capelei, care a fost o investiție fără compromisuri, a fost mai mic de o treime din această sumă. Privită în termeni moderni, aceasta a fost cea mai scumpă piesă de colecție pe care lumea a cunoscut-o vreodată. Prețul îl depășește cu mult pe cel al lucrării „Salvator Mundi” a lui Leonardo da Vinci. În loc să ascundă această achiziție, noul proprietar a proclamat-o peste tot. Împăratul Bizantin a obținut o sumă considerabilă de bani, în timp ce Ludovic a obținut prestigiul pe care niciun alt conducător din Europa nu-l avusese până atunci.

Unde mai pot fi regăsiți spini care au făcut parte din Coroana Sfântă

Cel mai convenabil aspect al Coroanei de spini a fost că putea fi subdivizată. Acest lucru nu este ușor cu o pictură sau o sculptură, dar spinii puteau fi îndepărtați și oferiți ca cele mai dorite daruri din creștinism. Astfel au procedat diferiți regi francezi. În mod surprinzător, revoluționarii au respectat integritatea acestui obiect mai mult decât regii care doreau să facă o impresie puternică. Din acest motiv, începând cu anul 1790 nicio parte a Coroanei nu a dispărut. Înainte de această perioadă, spinii erau împrăștiați pretutindeni.

Aproape toți spinii verificați au făcut parte din colecțiile bisericești timp de secole. Unele dintre locații sunt previzibile, precum catedralele din Köln, Praga și Sevilla. Altele sunt mai puțin obișnuite, precum o școală internat din nordul Angliei (Stonyhurst College) și British Museum, prin intermediul celebrei familii de bancheri Rothschild. Pittsburgh, Pennsylvania, găzduiește, de asemenea, unul dintre spini în Biserica St. Michaels.

Relicvariul Rothschild, poate cel mai elaborat dintre toate, a fost creat pentru fratele extrem de flamboiant al unui rege francez, în jurul anului 1400. Este interesant să-l vezi expus ca oricare alt obiect în British Museum, când pe vremea sa era cel mai venerat obiect aflat într-o colecție privată. Astăzi, numeroși vizitatori trec fără să știe de relicvar, în timp ce în secolele trecute credincioșii se apropiau de el mărșăluind în genunchi.

În prezent s-a aflat locația tăinuită a “Coroanei de spini” purtată de Iisus Hristos, iar aceasta se află în siguranță în trezoreria Catedralei Notre-Dame din Paris, sub supravegherea atentă a autorităților bisericești.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.