marți, 14 ianuarie, 2025

S-au scumpit pâinea, carnea și laptele. Cu cât plătesc mai mult românii?

Pâinea, carnea și laptele s-au scumpit simțitor în ultimul an. Românii preferă aceste alimente, dar trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a le cumpăra.

Asta în contextul în care în aceste momente situația economică a țării nu întrevede vreo șansă de ieftinire a alimentelor. Recent, BNR a majorat dobânda cheie. Lucru care înseamnă automat rate mai mari la bănci și noi scumpiri pe piață.

Pâinea, carnea și laptele s-au scumpit simțitor în ultimul an

Cele trei produse care s-au scumpit, pâinea, carnea și laptele, fac parte din preferințele românilor care acum strâmbă din nas când văd creșterea prețurilor din ultima perioadă. INS a publicat un raport prin care arată și procentele cu care s-au scumpit cele trei alimente. Pâinea s-a scumpit cu 25%, laptele cu 31% și carnea cu 17%. La nivel general, prețurile alimentelor au atins în decembrie o creștere cu 22%. Creșterea este semnificativă, dar nu cea mai mare. Campion în acest top este curentul care s-a majorat cu 45%, dar și gazele naturale care s-au majorat cu 35%. Și asta în contextul în care prețul gazelor naturale s-a diminuat în ultima perioadă datorită unei ierni nesperat de blânde.

Aceeași sursă arată că doar în luna decembrie alimentele s-au scumpit cu 1,2%, iar serviciile au crescut cu 0,7%. Singura veste relativ bună este faptul că mărfurile nealimentare s-au ieftinit cu 0,3%, conform antena3.ro.

Un top al scumpirilor produselor a fost publicat de cei de la INS. Conform datelor colectate, pe locul trei în topul scumpirilor se află oule, urmate de lapte, pâine, energia termică, peștele sau carnea:

  1. Energie electrică +45%
  2. Gaze +35%
  3. Ouă +35%
  4. Lapte +31%
  5. Pâine +25%
  6. Energie Termică +20%
  7. Pește +20%
  8. Carne +17%
  9. Transport aerian + 17%
  10. Transport rutier +15%
  11. Combustibili (inclusiv carburanți) +12%
  12. Încălțăminte +8,7%
  13. Îmbrăcăminte +8,5%.

Aici este bine de menționat faptul că o altă statistică arată faptul că românii își cheltuie aproximativ tot salariul lunar pentru cumpărături. Cei mai mulți bani sunt redirecționați către alimente, locul doi fiind ocupat de achiziționarea de haine, iar podiumul fiind completat de achiziția de alcool sau țigări.

Inflația a scăzut în decembrie, dar tot este mare

INS arată că în decembrie 2022, rata anuală a inflației a ajuns la 16,4%, comparativ cu 16,8% în luna noiembrie. La nivel anual, rata inflației s-a dublat în doar un singur an, comparativ cu 2021. Datele colectate mai arată că luna decembrie din 2022 a fost cea mai scumpă lună din ultimii 20 de ani, iar analiştii consideră că inflația record din noiembrie este una dintre cele mai mari.

Abordând subiectul salariilor, veștile nu sunt cele mai bune pentru că, cu toate că Guvernul a anunțat mărirea salariului minim dar și a pensiilor, acest lucru nu îi ajută prea mult pe români. Guvernul a mai acordat și mai multe ajutoare sociale, ajutoare care ar putea aduce o oază de speranță pentru cei care au venituri mici. Problema la anumite tipuri de ajutor sociale este că peste jumătate de milion de români nu pot fi găsiți pentru a le fi acordat ajutoarele. Așadar, pâinea, laptele și carnea s-au scumpit extrem de mult în ultimul an făcând din ce în ce mai dificilă asigurarea unui nivel de trai decent pentru români.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite