Un angajator din Italia nu reușește să găsească muncitori români. Deși oferă salarii mari, acesta se plânge că nu are pe cine să angajeze. Astfel, salarii de 7.500 de lei sunt refuzate de români. Italianul s-a plâns de faptul că nici măcar oameni cu studii superioare sau cu experiență.
Salarii de 7.500 de lei, refuzate de români!
Un angajator din Italia s-a plâns că nu reușește să găsească angajați, chiar dacă a oferit și salarii de 7.500 de lei. Bărbatul spune că pare misiune imposibilă să angajeze pe cineva la firma sa, deși oferă salarii motivante.
Marco Valeri caută oameni, de mai bine de un an și jumătate, care să aibă cunoștințe de bază în domeniul prelucrării lemnului și să fie dispuși să învețe să lucreze cu utilaje specializate. Firma sa a fost fondată în urmă cu 50 de ani, de tatăl lui Marco. Din cauza lipsei de personal, bărbatul de 76 de ani a început să lucreze din nou.
„Tatăl meu se ocupă din nou de producție, deși ar trebui să se limiteze doar la livrări, din cauza vârstei sale. Am încercat să angajăm pe cineva în producție de mai bine de un an și jumătate, dar fără succes. Am testat cinci persoane, dar niciuna nu a rezistat. Fie nu erau potrivite pentru acest tip de muncă, fie pur și simplu nu le plăcea”, s-a plâns Marco Valeri.
Soția patronului a început și ea să lucreze la firma familiei, pe partea administrativă. Deși nu este vorba despre o muncă grea, mulți tineri sunt descurajați și renunță. Astfel, patronul italian a ajuns să ofere salarii de 7.500 de lei și să nu găsească angajați.
Omul crede că de vină este lipsa pregătirii în școlile profesionale din Italia.
„Toți muncitorii noștri încep cu munca manuală de bază, iar apoi trec la utilajele de control numeric. Așa-numitele școli profesionale nu îi pregătesc suficient pe tineri pentru realitatea din câmpul muncii. Cred că este nevoie de o colaborare mai strânsă între școli și companii”, a mai zis italianul.
Acum, firma din Italia, care se ocupă cu ascuțirea și fabricarea de unelte pentru prelucrarea lemnului, are doar șase angajați.
Ce salarii sunt în industria prelucrării lemnului
Sectorul prelucrării lemnului se numără printre cele mai prost plătite din economie, există locuri de muncă în care angajații pot câștiga mai mult decât media națională.
Cel mai mare salariu din industria lemnului este câștigat de directorii de producție, aceștia putând încasa lunar 9.000 de lei net în medie, în vreme ce cel mai puțin câștigă un tapițer, unde media este de 2.700 de lei net pe lună.
Cele mai mari salarii le au directorii de producție – în medie, 9.000 de lei net pe lună, inginerii de calitate – în medie, 8.000 de lei net pe lună, șefii de atelier – în medie, 6.000 de lei net pe lună.
Cele mai mici salarii sunt luate de muncitorii necalificați – în medie, 4.000 de lei net pe lună. Un gestionar depozit ia în medie, 4.500 de lei net pe lună, iar un tapițer – în medie, 2.700 de lei net pe lună.
„la salariile de bază se mai adaugă și sporurile pentru condiții nocive, în special dacă este vorba de activități precum presarea lemnului sau șlefuirea produselor. Cu toate acestea, angajatorii resimt o criză de forță de muncă specializată în acest sector, având în vedere că tinerii nu se orientează către astfel de meserii. Din acest motiv, au creat diverse școli în sistem dual unde își formează viitorii angajați”, a menționat Raluca Dumitra, director de marketing la eJobs România.
Acum, un angajator din Italia nu găsește angajați, salarii de 7.500 de lei fiind refuzate de români.