Economiștii avertizează că implementarea salariul minim european nu-i ajută pe români și este doar o mișcare de fațadă, iar majorarea propusă este departe de a fi suficientă pentru a putea susține nivelul de trai al populației. De asemenea, patronatele afirmă că nu au resursele necesare pentru a susține o creștere a salariului minim pe economie până la nivelul de 3.700 de lei în iulie.
Salariul minim european nu-i ajută pe români!
Conform unor informații, salariul minim european ar urma să fie stabilit la aproximativ jumătate din câștigul salarial mediu brut, iar estimările indică o creștere a venitului cu aproximativ 40 de lei față de nivelul din iulie. Cu toate acestea, patronatele se opun vehement acestei măsuri și solicită amânarea majorării până în toamnă. Poziția liberalilor cu privire la acest aspect rămâne incertă.
Uniunea Europeană a stabilit termenul de 15 noiembrie pentru implementarea salariului minim european, iar conform acestui termen, țara noastră ar trebui să se conformeze normelor impuse.
Președintele PSD susține că înainte de implementarea salariului minim european în țara noastră, este necesară desfășurarea unor discuții ample și pregătiri specifice. El consideră că această măsură ar fi benefică pentru populație, dar subliniază importanța analizării impactului bugetar înainte de implementare.
„Trebuie creată o corelație. Cred că primul pas e să mergem cu salariul la 3.700, urmează să avem o negociere și cu sindicatele și cu patronatele și din acel moment să venim cu regulile europene. Pentru aceeași muncă, a muritorilor de rând, să fie aceeași plată în toată Europa. Nu înseamnă că dacă iei un euro în Italia înseamnă că ai același euro în România.
Prin anumiți coeficienți introduși lucrurile să meargă în acea direcția pentru că, altfel, ai îngenunchea economia proprie. Câștigi alegerile…reușește operația, dar pacientul este mort. Și atunci, totuși, să se facă o legislație europeană astfel încât toate statele să se alinieze încet, încet. Este una dintre cele mai bune măsuri pentru Europa, părerea mea”, a spus Marcel Ciolacu.
În contextul dat, premierul a solicitat recent ministrului Muncii să facă public proiectul de lege referitor la implementarea salariului minim european în România, lucru ce va avea loc după sărbătorile Pascale.
„Avem în lucru la ministerul Muncii un proiect de lege foarte important pe această temă, cel privind adoptarea salariului minim european în România. O rog pe doamna ministru Bucura Oprescu ca, imediat după sărbătorile pascale, să punem acest act normativ în transparență publică, astfel încât să existe un calendar clar de dialog cu mediul de afaceri și sindicatele”, a transmis Marcel Ciolacu.
Clasamentul țărilor cu cel mai mare și cel mai mic salariu minim
Începând cu 1 ianuarie 2024, salariul minim brut în Germania a fost stabilit la 12,41 euro pe oră. Este important de menționat că Germania a introdus salariul minim brut de 8,50 euro pe oră la 1 ianuarie 2015. De-a lungul timpului, această valoare a suferit mai multe modificări, ajungând în 2022 la 12,00 euro pe oră brut. Comisia Independentă pentru Salariul Minim a decis că, începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea salariului minim brut pe oră va fi de 12,41 euro, iar de la 1 ianuarie 2025 va crește din nou, ajungând la 12,82 euro pe oră brut.
În Uniunea Europeană, există o discrepanță semnificativă între valoarea salariului minim pe economie între cele două extreme: cel mai mare salariu se înregistrează în Luxemburg, cu 2.571 de euro, în timp ce cel mai mic este înregistrat în Bulgaria, cu 477 de euro, conform datelor din luna ianuarie. România se situează pe penultimul loc în UE, având un salariu minim brut de 663 de euro. Ungaria se află chiar deasupra României, cu un salariu minim de 967 de euro.
În clasamentul general, inclusiv statele non-UE, România se află sub Turcia, Serbia, Muntenegru, Albania și Macedonia în ceea ce privește valoarea salariului minim.
Bulgaria, cu un salariu minim de 477 de euro, are un nivel mai scăzut decât cel din Turcia, Serbia și Muntenegru, care sunt țări ce candidează pentru aderare.
Pe de altă parte, salariul minim depășește 2.000 de euro în Luxemburg, Irlanda, Olanda și Germania, în timp ce în Franța este de 1.767 de euro, iar în Spania de 1.323 de euro.
Este demn de remarcat faptul că salariul minim brut este sub 1.000 de euro în 14 din cele 22 de state membre ale UE în care este implementat acest tip de venit. Economiștii avertizează că implementarea salariul minim european nu-i ajută pe români, iar majorarea propusă este departe de a fi suficientă pentru a putea susține nivelul de trai al populației.