vineri, 14 iunie, 2024

Săracii nu-și mai permit… „mâncarea săracului”! Cât costă jumările acum

Nivelul de trai din România este în scădere, iar persoanele fără venituri sau cu venituri mici de-abia își permit să mai cumpere de-ale gurii. Așa s-a ajuns că săracii nu-și mai permit „mâncarea săracului”. Dacă vezi cât costă jumările acum te îngrozești.

Cât costă jumările acum

Potrivit statisticilor Eurostat, România e țara cu cei mai mulți săraci și cu cele mai multe persoane expuse riscului la sărăcie dar și cu a doua cea mai mare inflație din Uniunea Europeană. Ultimul raport al Băncii Mondiale arată îngrijorător pentru România. Aici se precizează că rata sărăciei rămâne la noi în țară cea mai ridicată din UE, inegalitatea fiind foarte mare.

Cât privește inflația, asta înseamnă că prețurile cresc mai mult și mai repede la noi ca oriunde. Inflația le oferă pretext unor comercianți să scumpească enorm unele produse. Așa se face că la un târg din Piața Unirii din Cluj, jumările au ajuns să coste aproape 200 de lei kilogramul.

„La minusculul, dar exorbitantul de scump târguleț cu gherete din Piața Unirii am ajuns să o văd și pe asta: un kilogram de jumări (carne de porc cu grăsime, care sunt prăjite până când se rumenesc) la prețul anormal de 190 lei, toba 130 lei și parizerul de casă 90 de lei”, s-a plâns unul dintre clienți.

În magazine jumările se vând de trei sau patru ori mai ieftin, dar chiar și așa profitul este unul notabil. Un kilogram de slănină cu carne din care se prepară jumările se poate găsi în carmangerii la prețuri între 10 și 15 lei, ceea ce înseamnă că persoanele care vând jumări au un profit generos.

Cât a ajuns să coste un kilogram de tobă

Mai mult, toba este un produs tradițional românesc, care este preparată de obicei dintr-un stomac de porc umplut cu gelatină de porc, urechi de porc, șorici, slănină și organe de porc (inimă, rinichi) la care se adaugă condimente. Și aici prețul de 130 de lei un kilogram este speculă. Consultând prețurile din mediul online, un kilogram de tobă începe de la 35 de lei și ajunge la 44 de lei, adică circa 3-4 lei suta de grame.

„Așa chiar ajungem să mâncăm doar gândaci și ierburi. E rușinos și simplul fapt că s-au putut gândi să pună asemenea prețuri. Să vină să le cumpere IT-iștii cu salarii de mii de euro și care sunt scutiți de taxe și impozite și ăia cu pensii de lux”, a comentat un alt client pus pe fugă de prețuri.

Și alți clienți s-au arătat deranjați de prețurile practicate.

„Astea cred că sunt făcute din carne de extraterestru, că altfel nu-mi explic cum ar pitea să coste așa mult. E strigător la cer ce se întâmplă! Să nu mai poți să-ți cumperi niște tobă pentru că are preț de mușchi sau mai știu eu ce pastramă extraordinară”, a zis un alt cumpărător când a văzut cât costă jumările acum sau un kilogram de tobă.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.