marți, 8 octombrie, 2024

Sărbătoare mare la creştinii ortodocşi: Boboteaza sau Botezul Domnului. Ce tradiţii şi obiceiuri sunt în această zi

În Calendarul Creştin Ortodox data de 6 ianuarie are mare însemnătate. Credincioşii sărbătoresc Boboteaza sau Botezul Domnului.

Această zi de sărbătoare cu cruce roşie este considerată una dintre cele mai importante de peste an. Astfel, creştinii trebuie să respecte o serie de tradiţii şi obiceiuri, printre care și consumul de Agheasmă Mare în perioada 6 – 14 ianuarie.

Calendar Creștin Ortodox, 6 ianuarie: Boboteaza sau Botezul Domnului

Finalul sărbătorilor de iarna este marcat prin prăznuirea Bobotezei sau Botezului Domnului, 6 ianuarie, împreună cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul, 7 ianuarie. Această zi sfântă aduce aminte de momentul în care Domnul Nostru Iiisus Hristos a fost botezat, la vârsta de 30 de ani, în râul Iordan de către Sf. Ioan Botezătorul.

Mântuitorul a venit din Galileea la acel important rău unde Ioan Botezătorul şi a cerut să fie şi el botezat. Însă, răspunsul lui Ioan a fost unul pe măsură.

„Eu am trebuinţă să fiu botezat de tine şi tu vii la mine”, iar la răspunsul lui Iisus că aşa se cuvine, acesta a fost botezat în cele din urmă de către Ioan.

Important de precizat este faptul că Botezul Domnului se mai numeşte şi Arătarea Domnului, spunea părintele Ilie Cleopa. Cunoscutul preot menţiona că arătările Domnului în această lume sunt două. Una fiind cea care s-a împlinit la Botez, iar cea de-a doua este aceea care va veni şi va face cu slavă mare, la sfârşitul lumii.

Obiceiuri şi tradiţii de Bobotează sau Botezul Domnului

De-a lungul timpului, creştinii respecta o serie de tradiţii şi obiceiuri pentru fiecare sărbătoare importanta. De această dată, în Ajunul Bobotezei, preoţii se deplasează la casele credincioşilor pentru a le aduce, prin stropirea cu apă sfinţită, binecuvântarea Sfintei Treimi. Credincioşii susţin ca Boboteaza şi Sfântul Ioan formează aproximativ una şi aceeaşi sărbătoare.

Ajunul, adică ziua de 5 ianuarie, este o zi de post negru, la fel ca Ajunul Crăciunului și Vinerea Mare dinaintea Paştilor. De Bobotează şi de Sfântul Ioan, în funcţie de fiecare zonă a ţării, se colindă, se fac farmece, se prezice viitorul în noul an. Fetele îşi adaugă busuioc sub pernă ca să îşi viseze ursitul, iar bărbaţii se întrec înot pentru a scoate crucea aruncată de preot în apă rece.

De asemenea, în ziua Bobotezii se sfinţesc toate apele. Preotul merge la o apă unde va arunca o cruce, iar mai mulţi bărbaţi se aruncă după ea. Cel care reuşeşte să ajungă primul la ea primeşte binecuvântarea preotului şi se consideră că va fi înconjurat de noroc pe tot parcursul anului. În trecut, bărbatul care găsea primul crucea şi o aducea la mal primea mai multe cadouri de la domnitorul ţării. Mai mult decât atât, era ţinut la mare cinste de către ceilalţi.

Iordănitul femeilor

În aceeaşi ordine de idei, iordănitul femeilor este un alt obicei care se mai menţin şi în zilele de astăzi în unele zone. În trecut, în satele din nordul ţării, femeile se adunau în grupuri mari acasă la cineva unde duceau alimente şi băutură. După ce se mânca, acestea cântau şi jucau toată noaptea. A doua zi dimineaţa, femeile ieşeau pe stradă şi luau pe sus cu forţa bărbaţii care apăreau întâmplător pe drum. Îi duceau la râu şi îi ameninţau că îi vor arunca în apă. În unele regiuni avea loc integrarea tinerelor neveste în comunitatea femeilor căsătorite prin udarea cu apă din fântână sau dintr-un râu.

Conform tradiției, în noaptea de Bobotează, domnişoarele singure îşi vor visa ursitul. Tinerele fete îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi pun o rămurică de busuioc sub pernă. Totodată, fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează sau Botezul Domnului pot fi sigure că se vor mărita în acel an.

Câte zile nu se spală

Alte tradiții care sunt respectate de români de Bobotează spun că nu se spală rufe și nici în ziua care urmează după această sărbătoare, având în vedere că pe 7 ianuarie 2023 este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul.

În popor, există o superstiție veche care spune că nu este bine să speli rufe timp de 9 zile după Bobotează, având în vedere că aceasta este ziua în care se sfințesc toate apele. Biserica atrage atenția că aceasta este doar o superstiție și că sunt sfințite doar apele asupra cărora se oficiază slujba liturgică a sfințirii. Astfel, este greșită credința potrivit căreia nu se spală rufe timp de 9 zile după Bobotează sau Botezul Domnului, ci interdicția se păstrează doar în zilele în care este sărbătoare cu cruce roșie.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite