sâmbătă, 2 decembrie, 2023

Săruri de rehidratare pentru bebeluși. Pentru ce copii este potrivit acest tip de tratament

Medicii spun că folosirea de săruri de rehidratare pentru bebeluși este eficientă, sigură, convenabilă și mai puțin costisitoare decât perfuzia intravenoasă. Aceasta trebuie utilizată la copiii cu deshidratare ușoară până la moderată care sunt capabili să ia lichide pe cale orală. Această abordare nu trebuie utilizată la copiii cu vărsături incontrolabile.

Băuturile carbogazoase, sucurile și băuturile similare nu îndeplinesc aceste criterii și nu trebuie utilizate. Acestea au, în general, prea puțin sodiu și prea mulți carbohidrați pentru a beneficia de co-transportul sodiu/glucoză, iar efectele osmotice ale conținutului excesiv de carbohidrați pot duce la pierderi suplimentare de lichide. Transportul intestinal de sodiu și glucoză este optimizat la un raport sodiu/glucoză de 1:1.

Săruri de rehidratare pentru bebeluși. Cum se pregătește soluția?

Soluția de rehidratare orală este recomandată de OMS și este disponibilă fără prescripție medicală în farmacii. Majoritatea soluțiilor sunt disponibile sub formă de pulberi care trebuie amestecate cu apă. Pachetul de pulbere ORS se dizolvă în 1 litru de apă pentru a produce o soluție care conține următoarele ingrediente (în mmol/L). Astfel, pentru ORS se folosește sodiu 90, potasiu 20, clorură 80, citrat 10 și glucoză 111

SRO poate fi preparată și prin adăugarea a 3,5 g de sare de masă, 2,9 g de citrat de sodiu sau 2,5 g de bicarbonat de sodiu, 1,5 g de clorură de potasiu și 20 g de glucoză la 1 litru de apă. SRO este eficientă la pacienții cu deshidratare, indiferent de vârstă, cauză sau tip de dezechilibru electrolitic.

Soluțiile comerciale de rehidratare gata de utilizare sunt disponibile cu ușurință în majoritatea farmaciilor și supermarketurilor. În mod obișnuit, medicamentul se administrează în cantitate de 50 ml/kg în decurs de 4 ore pentru o deshidratare ușoară și 100 ml/kg pentru o deshidratare moderată. Pentru diaree, se pot administra 10 ml/kg (până la 240 ml) în plus. Pacientul este examinat din nou după 4 ore. Dacă semnele de deshidratare persistă, se administrează din nou același volum.

Ce efecte adverse poate provoca medicamentul?

Vărsăturile nu interferează, de obicei, cu rehidratarea orală. Acest fapt este actual dacă nu există obstrucție intestinală sau altă contraindicație pentru administrarea orală de lichide. Trebuie să știți că vărsăturile se diminuează, de obicei, cu timpul.

Lichidele se consumă în fracțiuni frecvente, începând cu 5 ml la fiecare 5 minute și crescând treptat volumul pe măsură ce este tolerat. Volumul estimat necesar pe o perioadă de 4 ore poate fi împărțit în 4 alicote separate. Dacă este necesar, aceste 4 părți alicote egale pot fi împărțite în 12 părți alicote egale mai mici și administrate la fiecare 5 minute timp de o oră cu ajutorul unei seringi.

La copiii cu diaree, administrarea pe cale orală provoacă adesea scaune lichide, astfel încât același volum trebuie împărțit în porții mai mici. După ce deficitul a fost restabilit, trebuie utilizată o soluție orală de întreținere care conține mai puțin sodiu. Copiii trebuie să urmeze o dietă adecvată vârstei dacă pierderea de lichide a fost refăcută și nu există vărsături. Sugarii pot relua alăptarea la sân sau utilizarea de formule pentru sugari.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite