miercuri, 11 decembrie, 2024

Șase români printre cei mai bogați oameni din lume! Cine este în Topul Forbes 2024

România este reprezentată în clasamentul miliardarilor lumii de către șase persoane. Daniel Dines, Ion Țiriac, frații Dragoș și Adrian Pavăl, Ion Stoica și Matei Zaharia au fost incluși în Topul Forbes 2024 al celor mai bogați oameni din lume. Averile cumulate ale acestora totalizează 10,6 miliarde de dolari.

Cel mai bogat român prezent în clasamentul din 2024 deține o avere estimată la 2,7 miliarde de dolari și se află pe locul 1.238 în rândul celor 2.781 de persoane din întreaga lume care au averi de cel puțin un miliard de dolari.

Șase români se află printre cei mai bogați oameni din lume

Daniel Dines, în vârstă de 52 de ani, este cofondatorul UiPath, o companie de automatizare robotică a proceselor. Forbes estimează averea sa la 2,7 miliarde de dolari, plasându-l pe locul 1.238 într-un clasament ce include 2.781 de miliardari din întreaga lume. UiPath, primul „unicorn” românesc, a fost listată la Bursa de Valori din New York în aprilie 2021. Dines, absolvent al Universității București, locuiește în prezent în New York și a fost inclus în topul Forbes în anul 2020. În 2024, averea sa a înregistrat o creștere de 1,1 miliarde de dolari față de anul precedent, însă cel mai înalt nivel l-a atins în 2021, anul în care a fost listat la bursa din New York, când valoarea sa a fost estimată la 6 miliarde de dolari.

Ion Țiriac ocupă locul al doilea în rândul celor mai bogați români, având o avere de 2,1 miliarde de dolari. La vârsta de 84 de ani, fostul tenismen și-a construit imperiul financiar în domeniul bancar, al asigurărilor, în imobiliare și industria auto. În clasamentul Forbes, Ion Țiriac a intrat pentru prima dată în 2019, cu o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari. În prezent, în 2024, averea sa a atins cel mai înalt nivel estimat, înregistrând o ușoară creștere față de anul precedent, când era evaluată la 2 miliarde de dolari.

Pe locul 1.623 în clasamentul Forbes, cu o avere de 2 miliarde de dolari, se află Dragoş Pavăl, în vârstă de 57 de ani, cofondatorul lanțului de magazine de construcții și bricolaj Dedeman. El a intrat în rândul miliardarilor lumii în 2022 și de atunci averea sa a cunoscut o creștere constantă, crescând de la 1,5 miliarde la 1,7 miliarde în 2023 și ajungând la 2 miliarde în 2024.

Fratele său, Adrian Pavăl, în vârstă de 55 de ani, și el cofondator Dedeman, ocupă locul 2.152 în lista Forbes, cu o avere estimată la 1,4 miliarde de dolari. A intrat și el în top în 2022, cu un miliard de dolari, iar de atunci averea să a crescut la 1,1 miliarde de dolari în 2023 și la 1,4 miliarde în 2024.

Frații Pavăl și-au început afacerea în 1992, cu o singură locație în Bacău, iar acum dețin 57 de magazine, cu o cifră de afaceri de 2 miliarde de dolari. Asortimentul magazinelor lor cuprinde aproximativ 60.000 de produse, de la unelte și materiale de construcții până la mobilier și electrocasnice. În plus, aceștia dețin acțiuni în mai multe companii românești listate la bursă și un portofoliu de proprietăți imobiliare în București și Cluj-Napoca.

Ion Stoica și Matei Zaharia ocupă aceeași poziție în topul Forbes

Ion Stoica, al cincilea miliardar al României, este unul dintre cei mai influenți oameni din domeniul tehnologic. La vârsta de 59 de ani, este cofondator și președinte executiv al startup-ului de software Databricks, evaluat la impresionanta sumă de 38 de miliarde de dolari în august 2021. Printre investitorii săi se numără giganții cloud Microsoft și Amazon.

Cu toate că ocupă locul 2.410 în clasamentul Forbes, cu o avere de 1,2 miliarde de dolari, la fel ca și anul precedent, acesta a înregistrat o scădere față de 2022, când era evaluat la 1,6 miliarde de dolari. Ion Stoica, care deține un doctorat de la Universitatea Carnegie Mellon, locuiește în Statele Unite ale Americii. A fost CEO-ul inițial al Databricks de la înființarea sa în 2013 până la începutul anului 2016, când a cedat poziția cofondatorului Ali Ghodsi. Înainte de Databricks, Stoica a cofondat și startup-ul de streaming video Conviva. De asemenea, este profesor de informatică la UC Berkeley.

Databricks a fost fondat de Stoica împreună cu șase colaboratori de la UC Berkeley, care au dezvoltat popularul motor de analiză a datelor Apache Spark. Această companie utilizează inteligența artificială pentru a ajuta alte companii să stocheze și să utilizeze eficient datele.
Matei Zaharia, partenerul de afaceri al lui Ion Stoica la Databricks, ocupă aceeași poziție în clasamentul Forbes, locul 2.410, având o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari. La vârsta de 38 de ani, el este cofondator și director de tehnologie al startup-ului de software Databricks.

Zaharia este un absolvent al Universității Waterloo și deține un doctorat de la Universitatea Berkeley din California. El este recunoscut ca fiind creierul din spatele motorului de analiză Apache Spark, un proiect conceput când Matei avea doar 24 de ani și își desfășura doctoratul la UC Berkeley. Spark a stabilit un record mondial pentru viteza de sortare a datelor în 2014 și a adus lui Zaharia un premiu pentru cea mai bună disertație de informatică a anului.

În anul 2013, Matei Zaharia și șase colaboratori de la UC Berkeley au cofondat Databricks, a cărui platformă de software este construită pe Spark. Zaharia, unul dintre cei șase români care se află printre cei mai bogați oameni din lume, a condus dezvoltarea mai multor funcții noi, integrate cu inteligență artificială, care completează Spark și extind capacitățile de analiză a datelor.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.