luni, 24 iunie, 2024

Schimbarea se va aplica în toate magazinele din România! Ordinul a fost dat de Guvern

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că Schema de Garantare a Returnării (SGR) va deveni operațională în 70 de zile, iar schimbarea se va aplica în toate magazinele din România.

Schimbarea se va aplica în toate magazinele din România!

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a consideră că este necesară implementarea unui management diligent pentru a preveni problemele legate de concurență.

„Abordez subiectul drag mie – Sistemul de Garanţie-Returnare. Vă anunţ că mai sunt doar 70 de zile până când SGR va intra în funcţiune. La minister, dimineaţa, când ajung, tot cabinetul meu ştie şi, pe lângă rutina uzuală pe care o am legată de agenda zilei, de cafea şi alte astfel de obiceiuri, toată lumea ştie să îmi spună câte zile mai sunt până începe Sistemul Garanţie – Returnare”, a declarat ministrul.

Ministrul Mediului a precizat că este vorba despre reciclare și despre sistemul de circularitate. Astfel, atunci când se vorbește despre Sistemul Garanţie – Returnare, trebuie să se vorbească și despre modul în care va fi adaptat.

Mircea Fechet a menționat că acum sistemul se ocupă de ambalajele de unică folosință, dar se dorește să se ajungă la momentul în care sistemul va gestiona și alte ambalaje, făcând referire la cele cu utilizare multiplă.

„Din acest motiv, în orice zi doriţi să ştiţi, mă puteţi întreba. Ştiu, la orice minut al zilei, exact cum stăm cu cu acest timeline. Vorbim despre reciclare şi despre circularitate. Fără îndoială că atunci când discutăm despre Sistemul Garanţie – Returnare va trebui să discutăm şi despre cum îl adaptăm la acest model. Astăzi e referă strict la ambalaje de unică folosinţă. Nu pot să nu-mi imaginez că în viitor, Sistemul Garanţie – Returnare va gestiona nu doar ambalaj «one way», dar să gestioneze şi ambalajele cu utilizare multiplă. Mă refer la ambalajele de sticlă, în primul rând”, a menționat Mircea Fechet.

Cum se va face gestionarea SGR

Ministrul a subliniat necesitatea unei gestionări meticuloase a SGR din cauza accesului său la o multitudine de informații. Potrivit lui, acestea ar putea duce la probleme legate de concurență.

„Nu vreau să se înţeleagă vreo secundă că nu mă preocupă şi acest subiect al concurenţei, pentru că nimic nu este mai devastator pentru economie decât o problemă de concurenţă. Fie că vorbim despre modul în care va trebui să gestionăm cu atenţie Sistemul Garanţie – Returnare, care va avea acces la nişte informaţii care ar putea să pună şi probleme de concurenţă.

Niciun mic producător de băuturi sau producător care pune pe piaţa ambalaje nu va suferi din punct de vedere al concurenţei. Mă întreb cum se uită firmele de bună credinţă, din punct de vedere al concurenţei, când văd că în aceeaşi piaţă cu ei există alte entităţi care scurtcircuitează sistemul”, a mai spus Mircea Fechet.

La data de 13 septembrie 2023, RetuRO a solicitat o prelungire de cel puțin trei luni pentru a pune în aplicare SGR. Aceștia au invocat natura extrem de complexă a sistemului, care necesită un termen specific pentru dezvoltarea și testarea corespunzătoare, precum și pentru a asigura o integrare mai ușoară a tuturor părților implicate.

Printre principalele motive invocate pentru cererea de prelungire a lansării SGR se numără și lipsa cunoștințelor fundamentale ale publicului cu privire la modul de funcționare a sistemului.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.