Ministerul Finanțelor a introdus în dezbatere publică proiectul de Ordonanță de Urgență dezvoltat în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), prin care se propune extinderea cu 3 luni a perioadei de valabilitate pentru polițele RCA Euroins, până la 8 decembrie 2023.
Schimbări importante în polițele RCA Euroins
Această măsură are efecte semnificative pentru cei 1,8 milioane de conducători auto care încă dețin polițe RCA emise de compania aflată în faliment.
„Astfel, prin proiectul de ordonanță de urgență se reglementează faptul că, pentru poliţele de asigurare / reasigurare încheiate de societățile de asigurare/reasigurare aflate în procedură de insolvență în derulare la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, termenele de încetare de drept de 90 de zile, respectiv de 150 de zile, prevăzute la art. 262 alin. (32 ) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare, se prelungesc cu 90 de zile (nr: în cazul Euroins, până pe 8 decembrie)”, se specifică în justificarea proiectului.
Prelungirea perioadei de valabilitate a asigurărilor RCA emise de Euroins poate fi realizată prin modificarea Legii Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) printr-o Hotărâre de Guvern (HG) sau prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență (OUG). De altfel, o abordare similară a fost aplicată în contextul falimentului City Insurance, când, la inițiativa Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Guvernul a prelungit perioada de valabilitate a polițelor din clasa 15 (asigurări de garanții) pentru a preveni întreruperile în lucrările contractate în special de către instituțiile statului.
Pachetul de măsuri în sprijinul șoferilor afectați de falimentul Euroins. Prelungirea până în luna decembrie ar conduce la faptul că majoritatea clienților Euroins ar putea beneficia de acoperirea asigurării pe întreaga durată a poliței achiziționate până la momentul expirării acesteia.
Ce alte măsuri sunt analizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară
Extinderea perioadei de valabilitate a polițelor emise de Euroins până pe 8 decembrie 2023 este o inițiativă care trebuie să fie analizată împreună cu alte două decizii propuse de ASF.
În primul rând, se discută despre stabilirea unor limite maxime pentru prețurile practicate de fiecare companie pe segmentele de clienți la data de 28 februarie 2023. Această măsură ar oferi posibilitatea celor ale căror polițe sunt pe cale să expire să cumpere noi polițe la prețuri relativ comparabile cu cele anterioare falimentului Euroins.
În al doilea rând, se examinează prelungirea termenului de intrare în vigoare a contractelor RCA. Acest termen s-a extins de la 30 la 60 de zile, permițând posesorilor de polițe RCA de la Euroins să cumpere cu suficient timp înainte o nouă poliță la prețul actual, astfel încât să evite creșterile eventuale de preț din cauza aglomerării cererilor în perioada imediată expirării poliței Euroins.
În al treilea rând, deoarece contrapartida prelungirii perioadei de valabilitate a polițelor RCA ar fi o creștere a sumelor suportate de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) (datorată în plusul de daune cauzate de șoferii asigurați la Euroins în cele 3 luni suplimentare), ASF a decis să introducă o nouă formă de contribuție la FGA, valabilă doar în perioadele în care fondul se confruntă cu vârfuri de plată.
În eventualitatea prelungirii perioadei de valabilitate a polițelor RCA Euroins până la data de 8 decembrie, ceea ce pare foarte probabil, majoritatea șoferilor afectați de faliment vor beneficia în esență de întreaga durată a poliței. Având în vedere că din 17 martie 2023 Euroins a încetat să mai emită polițe RCA, o analiză efectuată de Economica pe baza cifrelor medii de vânzări ale companiei bulgare și în contextul menținerii ritmului actual de reziliere a polițelor, arată că până la 8 decembrie vor mai exista în jur de 900.000 de asigurări pentru polițele RCA Euroins în vigoare, comparativ cu un portofoliu inițial de între 2,5 și 3 milioane de asigurați la momentul falimentului.