joi, 16 ianuarie, 2025

Schimbări uriaşe pentru elevi! Cum va fi admiterea la liceu în următorii ani

Elevii vor avea parte de noi schimbări, în ceea ce priveşte admiterea la liceu. Astfel, începând din anul 2024, învăţăceii care vor fi în clasa a cincea ar putea avea parte din nou de examenul de admitere.

Astfel, noua Lege a Educaţiei propune ca locul la liceul dorit să se obţină printr-un examen separat faţă de Evaluarea Naţională.

Admiterea la liceu ar putea fi reintrodusă din 2028

Minsterul Educaţiei propune o nouă lege ce-i vizează pe elevii care termina cei patru ani de gimnaziu. Norma are în vedere reintroducerea admiterii pentru locurile de liceu. Hotărârea organizării unei probe separte de admitere va fi la latitudinea exclusivă a unităţii de învăţământ, care are obligaţia să anunţe subiectle cu un an înainte.

Dacă noua Lege a Educaţiei va fi adoptată, măsurile prevăzute în actul normativ vor fi implementate în mod gradual, începând cu anul 2028.

Propunerile au fost făcute după ce în România sunt foarte multe licee cu o concurenţă acerbă, fiind mai mult de un candidat pe un loc. Astfel, colegiile naţionale, tehnologice, grupurile şcolare, etc ar putea organiza un concurs de admitere pe bază de examen până la 90 la sută din locurile existente, iar celelalte 10 procente vor fi ocupate prin repartizare computerizată.

Astfel, elevii care intră în clasa a cincea în anul următor intrării în vigoare a legii fac parte din generaţia de mijloc, care va lucra după planurile cadru.

Propunerile referitoare la examenele naționale ar urma să se aplice din 2028, pentru că e nevoie de o generație la mijloc, care să lucreze după planurile cadru.

Vă reamintim că ultima schimbare notabilă a fost cea a structurii anului școlar, care nu mai este pe semestre și pe module, iar numărul vacanțelor este mai mare.

Liceele vor anunţa subiectele pentru admitere cu un an înainte

Sistemul de admitere care-l prefera fiecare liceu va fi anunţat cu un an înainte de examenul propriu zis. De asemenea, cele două probe scrise vor fi adaptate pentru fiecare profil în parte, iar elevii vor avea timp pentru a se pregăti. În cazul în care un liceu are două specializări, filolofie (profil Uman) şi matematica – informatică (Real), atunci se poate organiza un examen la romana/ limbă străină pentru filologie sau matematică și informatică pentru specializarea de la Real, la profilul științele naturii subiectele pot fi din biologie, matematică sau chimie.

Astfel, dacă proiectul de lege va trece în formă actuală, cerinţele în ceea ce priveşte examenul vor fi mult mai dificile ca în cazul Evaluării Naţionale. Acestea vor fi întocmite de Consiliul Naţional de Evaluare din cadrul Ministerului Educaţiei. Discutăm despre o serie de cerinţe standardizate ca nivel de dificultate. În această manieră vor fi eliminate suspiciunile că unitatea de învăţământ ar putea proteja elevii care au terminat gimnaziul la acea şcoală, dar şi piaţa meditaţiilor.

Ministerul Educaţiei, Ligia Deca, a propus ca liceele să stabilească pe cont propriu ce pondere va fi pentru intrarea la liceu examenul de la Evaluarea Naţională. Astfel, admiterea internă ar putea fi 60 la sută, iar Evaluarea Naţională 40 la sută sau procentele pot fi egale.

Important de precizat este faptul că elevii care nu se înscriu la admiterea la liceu, sunt repartizaţi computerizaţi în mod automat.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite