În timp ce bugetarii se gândesc dacă vor avea serviciu și mâine și dacă nu li se vor tăia salariile, la Banca Națională totul e pe opulență. Astfel, BNR își cumpără icre negre, fructe de mare și scoici St Jacques pentru restaurantele pe care le deține.
Din meniurile „gulerelor albe“ nu trebuie să lipsească mai multe tipuri de pește proaspăt: crap, șalău sau somon, dar și calamari, creveți, caracatiță, icre negre ori scoici. Pentru toate acestea, din bugetul BNR se vor cheltui peste 800 de mii de euro în următorii 2 ani.
BNR își cumpără icre negre, fructe de mare
Potrivit anunțului de licitație, Banca Națională a României (BNR) urmează să achiziționeze produse în valoare de peste 800 de mii de euro pentru cantinele Băncii Naționale, acolo unde mănâncă zilnic angajații, dar și la restaurantele de la Sinaia și Păltiniș.
Pe lista de achiziții se află somon, doradă, butterfish, fructe de mare, creveți, icre negre ori scoici St. Jaques. Pentru toate aceste produse, contractul cadru este de peste 4,2 milioane de lei, adică aproximativ 840 de mii de euro, fără TVA.
Potrivit unuia dintre caietele de sarcini, produsele sunt pentru „aprovizionarea unităților de tip restaurant-cantină cu produsele necesare realizării de preparate proaspete și asigurării unui meniu diversificat”.
Dacă peștele românesc și o parte din cantitatea de somon vor ajunge la cantina salariaților, peștele exotic, fructele de mare și icrele sunt cumpărate pentru „serviciul activități auxiliare”.
Din suma totală, cea mai mare parte este cheltuită pentru sediul central din București, unde se vor livra produse în valoare de 3.133.509 lei, adică aprope 3 sferturi din costul total estimat al alimentelor.
Pentru Centrul de Perfecționare Profesională și Activități Sociale Cumpătu de la Sinaia se vor livra pește, fructe de mare și icre în valoare de 975.756 de lei.
În ceea ce privește Centrul de Perfecționare Profesională și Activități Sociale de la Păltiniș, acolo ar urma să ajungă pește, fructe de mare și icre în valoare de 105.110 lei.
Firmele interesate să livreze toate acestea către BNR au timp până pe 22 mai 2023 să depună oferte, la licitație.
Mâncare pentru gusturi fine, pentru 2 ani
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR susține că acest contract se va întinde pe 2 ani și că nu se va cumpăra, neapărat, ceea ce este trecut în contractul cadru.
„Contractul este pe o perioadă de doi ani. Presupune o anumită cantitate de produse care se pot utiliza sau nu în perioada respectivă. Presupune detalierea și trecerea tuturor produselor de pește posibile, nu înseamnă neapărat că ele vor fi și achiziționate ca atare, dar procedura legală presupune menționarea lor”, a menționat Dan Suciu.
Cea mai mare cantină pe care o deține BNR este chiar la sediul băncii. Acolo mănâncă la prânz, în fiecare zi, aproximativ 1.000 de angajați. În zona Cotroceni mai este o cantină, unde iau masa alte câteva sute de angajați. De menționat că prețurile sunt mult mai mici pentru angajați decât la un restaurant obișnuit.
„Angajații cumpără aceste produse, în consecință banca nu cheltuiește de fapt niciun ban. Există și un ușor câștig, dar adaosul comercial este foarte mic pentru că nu suntem totuși unități alimentare, deservim necesarul pentru angajații. Sunt aproape 2000 de angajați care în mod zilnic aproape achiziționează produse prin intermediul cantinelor BNR”, a adăugat Dan Suciu.
Dacă acum BNR își cumpără icre negre, fructe de mare și scoici St Jacques, în perioada următoare va face licitații separate pentru a achiziționa carne, brânzeturi și alte tipuri de alimente.