joi, 11 iulie, 2024

Se dau 15.000 de lei pe lună, timp de 5 ani! Ce categorie de români vor primi acești bani

Senatul României a aprobat tacit o propunere în care o anumită categorie de români vor primi 15.000 de lei pe lună, timp de 5 ani. Această propunere face parte dintr-un program de sprijin.

15.000 de lei pe lună, timp de 5 ani, pentru tinerii studenți

Statul român își dorește să susțină studenții românii, astfel oferă un ajutor în bani pentru aceștia. Un nou proiect de lege a fost aprobat tacit de către Senat, urmând a fi dezbătut în Camera Debutaților. Acesta propune acordarea de împrumuturi nerambursabile și burse pentru tinerii absolvenți.

Noul proiect de lege îi vizează pe tinerii absolvenți care au absolvit universități de top în străinătate. Aceștia ar putea primi ajutor pentru a deschide și extinde afaceri în România, precum și stimulente pentru a alege să devină profesori în țară. Una dintre condiții este ca acești studenți să aibă sub 35 de ani.

„Inițiativa legislativă urmărește să asigure stimularea dezvoltării economice prin valorificarea cunoștințelor acumulate de tinerii absolvenți, cetățeni români, ai universităților de top din străinătate, in vederea creșterii competitivității economiei, la nivel național și regional, prin înființarea și dezvoltarea unor afaceri noi în domeniile prioritare stabilite prin politicile europene, care să pună în aplicare metode inovative, specifice studiilor derulate de tinerii absolvenți”, declară reprezentanții proiectului.

Propunerea proiectului de lege face parte dintr-un program numit „Investim în studenții români din diaspora. Studii în vest”. Programul își propune oferirea anuală a 1.024 de granturi în valoare de 500.000 de lei fiecare.

Suma acordată de programul „Investim în studenții români din diaspora. Studii în vest” poate fi utilizată de către absolvenții români din străinătate, pentru înființarea de noi societăți comerciale, dar și pentru extinderea activității în domeniul în care beneficiarii și-au finalizat studiile universitare.

Cu atât mai mult, aceștia vor primi subvenții lunare în valoare de 10.000 de lei. Acestea au ca scop sprijinirea acomodării și integrării în parcurile industriale, inovative și tehnologice de afaceri.

Integrarea tinerilor absolvenți în unitățile de învățământ din România

Inițiatorii proiectului au menționat că, unul dintre motivele pentru care a fost intentată cerea proiectului de lege este că foarte mulți tineri români aleg să plece să-și continue studiile universitare în străinătate. Anual, peste 4.000 de tineri aleg să plece în diaspora, în programe de licență, masterat, doctorat sau post-doctorat. Destinațiile populare sunt: Marea Britanie, Olanda, Italia, Germania, Franța și Statele Unite ale Americii.

Mulți dintre acești studenți aleg să nu se mai întoarcă în țară, fapt ce afectează negativ tendințele demografice ale României.

„La acest fenomen contribuie și climatul favorabil din statele gazda care, prin parteneriate public-privat, prin diferite tipuri de finanțări sau facilități, asigură tinerilor absolvenți, inclusiv absolvenților care provin din Romania, fie locuri de munca bine remunerate si sigure, cu perspectiva integrării imediate pe piața muncii, fie oportunități financiare de a pune în practica start-upuri bazate pe inovație si progres tehnologic”, precizează reprezentanții proiectului.

Programul își propune și introducerea facilitării integrării tinerilor absolvenți din străinătate în unitățile de învățământ din România. Se vor acord 2.024 de burse de repatriere, în valoare de 15.000 de lei lunar, pe o perioadă de 5 ani.

Impactul bugetar anual este estimat la 323 milioane de euro. Finanțarea necesară proiectului va fi prioritizată din surse externe nerambursabile și din bugetul de stat.

Tinerii absolvenți ai universităților din universitate, eligibili pentru integrarea în acest program, se pot bucura de sprijinul de 15.000 de lei pe lună, timp de 5 ani, din partea Guvernului României.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.