Absolvenții de liceu sau facultate pot primi indemnizație de șomaj de 330 de lei pe lună, timp de jumătate de an. Tinerii eligibili pot beneficia într-un timp scurt prin depunerea actelor necesare.
Se dau 330 de lei pe lună pentru tinerii absolvenți, indemnizație de șomaj, timp de 6 luni
Din martie 2024, Valoarea Indicatorul Social de Referință (ISR) a avut parte de o majorare, de la 598 de lei la 660 de lei, astfel încât indemnizația de șomaj ar urma să fie de 330 de lei pe lună.
Absolvenții de liceu sau facultate, care vor să beneficieze de indemnizație de șomaj, trebuie să se înregistreze la Organizația Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Pentru a fi eligibili, aceștia trebuie să fi absolvit o instituție de învățământ, în urma căreia a obținut o diplomă sau un certificat de studii, conform legislației în vigoare, fie ea instituție de învățământ gimnazial, liceal, profesional, special, postliceal sau superior, de stat sau particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii.
Perioada de indemnizație este de 6 luni și reprezintă 50% din valoarea ISR. Tinerii pot beneficia de ea în momentul expirării celor 60 de zile de la absolvire, în condițiile înregistrării ca persoane care caută locuri de muncă. În cazul persoanelor care, la data solicitării dreptului, refuză un loc de muncă potrivi pregătirii sau nivelului studiilor sau refuză participarea la servicii pentru stimularea ocupării și de formare profesională oferite de agențiile pentru ocuparea forței de muncă, nu beneficiază de indemnizație de șomaj.
Absolvenții care se angajează pe o perioadă de cel puțin un an pot beneficia de primă inserție în valoare de 1.980 de lei.
„Absolvenții instituțiilor de învățământ și absolvenții școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agențiile pentru ocuparea forței de muncă din raza cărora își au domiciliul și se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserție egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referință (ISR) în vigoare la data încadrării, potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002”, precizează ANOFM.
Acte necesare înscrierii pentru indemnizație de șomaj
Actele necesare înregistrării în ANOFM: actele de studii și de calificare în original, curriculum vitae, întocmit conform modelului comun aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1021/2004 pentru aprobarea modelului comun european de curriculum vitae, declarație pe proprie răspundere, sub sancțiunile aplicate faptei de fals în declarații, că persoana nu are restricții medicale care o împiedică să presteze muncă sau că are eventuale restricții medicale care o împiedică să presteze o anumită muncă, conform modelului prevăzut în Anexa nr. 11 din Ordinul președintelui Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă cu nr. 286/17.02.2020 privind modificarea și completarea Procedurii de primire și de soluționare a cererilor de loc de muncă sau indemnizație de șomaj, aprobată prin Ordinul președintelui Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă nr. 85/2002. Documentul este pus la dispoziție de agenția pentru ocuparea forței de muncă.
În ceea ce privesc actele necesare înscrierii pentru indemnizația de șomaj, sunt necesare: actul de identitate, actele de studii și de calificare, în original, declarație pe proprie răspundere, sub sancțiunile aplicate faptei de fals în declarații, că persoana nu are restricții medicale care o împiedică să presteze muncă sau că are eventuale restricții medicale care o împiedică să presteze o anumită muncă (conform modelului prevăzut în Anexa nr. 11 din Ordinul președintelui Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă cu nr. 286/17.02.2020 privind modificarea și completarea Procedurii de primire și de soluționare a cererilor de loc de muncă sau indemnizație de șomaj, aprobată prin Ordinul președintelui Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă nr. 85/2002). Documentul este pus la dispoziție de agenția pentru ocuparea forței de muncă.
Mai sunt necesare: declarație pe propria răspundere a absolvenților că, la data solicitării dreptului, nu au fost admiși sau nu urmează cursurile unei forme de învățământ, organizate și/sau acreditate, după caz, în condițiile legii; adeverință eliberată de furnizorul de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă, prin care se certifică data înregistrării persoanei în evidențele proprii, în cazul în care persoana s-a înregistrat în vederea medierii pentru încadrare în muncă la un furnizor de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă, acreditat conform legii;
Se dau 330 de lei pe lună, indemnizație de șomaj, pentru absolvenții care îndeplinesc condițiile de înscriere.