duminică, 20 aprilie, 2025

Se dau bani în plus pentru români! Sumele se dublează

Se dau bani în plus pentru români! În viitor, autoritățile române ar putea lua în considerare posibilitatea de a oferi subvenții de până la 50.000 de euro pentru fiecare fermă. În același timp, 14 state membre ale Uniunii Europene solicită creșterea ajutoarelor de minimis pentru sectorul agricol.

Se dau bani în plus pentru români!

Un număr de 14 state membre ale Uniunii Europene (UE), ca urmare a unei inițiative propuse de Germania, au discutat despre posibilitatea de a mări limitele ajutoarelor de minimis pentru fermieri. Aceste state au cerut Comisiei Europene (CE) să ridice pragul pentru ajutoarele de minimis la 50.000 de euro pe fermă în decursul a trei ani.

În prezent, limita este de 25.000 de euro, iar aceste 14 state membre au solicitat ajustarea acesteia și a plafonului național corespunzător. În cadrul întâlnirii Consiliului de Miniștri Agrifish din 29 aprilie 2024, delegația germană a vorbit în numele celor 14 state UE și a adresat cererea către Comisia Europeană (CE). Propunerile nu vizează doar sectorul agricol, ci și extinderea acestor măsuri în domeniul pescuitului și al acvaculturii.

„Politica agricolă comună are nevoie de un buget adecvat pentru a oferi un sprijin corect, astfel încât să nu existe inegalităţi în rândul fermierilor. Este important să luăm în calcul provocările crescute cu care se confruntă agricultura şi să ne asigurăm că un buget suficient va aduce siguranţă în sector.

Este esenţial să facem eforturi spre egalizarea nivelului plăţilor directe în aşa fel încât fermierii din ţările cu plăţi mai mici să se simtă pe picior de egalitate cu alţi fermieri din UE. Trebuie să reconstruim încrederea fermierilor în PAC”, a transmis Georgi Tahov, ministrul Agriculturii și Alimentației din Bulgaria.

Acesta sprijină propunerile de mărire a ajutoarelor de minimis în sectoarele agriculturii, pescuitului și acvaculturii, și a evidențiat necesitatea efectuării unor studii de impact ex-ante detaliate înainte de implementarea acordurilor comerciale și a măsurilor comerciale autonome.

Scopul este să se prevină deteriorarea viabilității sectoarelor agricole care sunt mai vulnerabile. Georgi Tahov a sugerat că adoptarea unor tarife zero sau reduse, în locul unei liberalizări complete, ar putea fi o modalitate eficientă de a limita efectele negative asupra acestor sectoare.

Ministrul Agriculturii și Alimentației din Bulgaria a evidențiat că aplicarea unor tarife reduse sau chiar zero, în locul unei liberalizări totale, ar putea reprezenta o metodă eficientă de a diminua impactul advers asupra acestor domenii.

Scopul este de a menține competitivitatea sectorului agricol european

La Consiliul UE, România a fost reprezentată de Sorin Moise, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Pe agenda reuniunii desfășurate la Luxemburg s-au aflat discuții despre provocările întâmpinate de sectorul agricol european, precum și preocupările UE în acest sens. Totodată, s-a purtat un dialog strategic privind viitorul agriculturii europene, au fost abordate aspectele comerciale și au fost prezentate rapoartele anuale referitoare la performanța Politicii Agricole Comune.

Sorin Moise a evidențiat importanța reducerii sarcinii administrative pentru fermieri în aplicarea condiționalităților curente. Acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la necesitatea flexibilizării și simplificării acestora pe termen mediu și lung, cu un accent deosebit pe adaptarea condiționalității de mediu la specificul fiecărui stat membru.

Sorin Moise a adus în discuție necesitatea continuării procesului de convergență externă pentru a reduce discrepanțele dintre fermierii din diverse state membre ale UE care operează pe o piață comună. A pledat pentru instituirea unui cadru financiar adaptat nevoilor fermierilor, care să permită o finanțare adecvată în conformitate cu cerințele și ambițiile referitoare la mediu și climă. Scopul este de a menține competitivitatea sectorului agricol european și de a promova dezvoltarea durabilă în zonele rurale.

„Trebuie pus accent pe obiective fundamentale pentru un sector agricol european în măsură să asigure securitatea alimentară cu produse de calitate, accesibile tuturor categoriilor de consumatori precum și tranziția verde, între care se regăsesc reînnoirea generațională, introducerea rezultatelor cercetării și stimularea inovării și a digitalizării, și instrumente mai bine adaptate nevoii gestionării corespunzătoare a riscurilor.

În politica propusă de România pentru a atinge obiectivele PS-PAC se are în vedere asigurarea unui mod mai facil de implementare a intervențiilor de către fermieri”, a subliniat acesta.

Se dau bani în plus pentru românii care activează în sectorul agricol, luându-se în considerare oferirea unor subvenții de până la 50.000 de euro pentru fiecare fermă.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.