miercuri, 29 mai, 2024

Se dau pachete cu alimente de Paște! Aceasta este lista cu coşul cu bunătăţi de la UE

În acest an, se dau pachete cu alimente de Paște, în valoare de cel mult 125 de lei. Acestea se acordă, o dată la șase luni, persoanelor cu venituri mici, respectiv celor ce primesc ajutor de incluziune, ajutor pentru familia cu copii ori celor care se află în situaţii critice de viaţă. Pentru a se stabili existența unei astfel de situații, autoritățile locale trebuie să desfășoare o anchetă.

Se dau pachete cu alimente de Paște!

Persoanele cu venituri reduse vor beneficia de tichetele sociale pentru produse alimentare și mese calde, dar și de pachete cu mâncare. Potrivit unei hotărâri apărute în luna februarie, pachetele cu alimente vor trebui ridicate de la centrele speciale de distribuție de fiecare beneficiar în parte. În plus, printr-un ordin publicat în Monitorul Oficial, autoritățile au stabilit și tipul produselor incluse în pachetele cu produse alimentare.

Prin OUG 115, s-a stabilit ca în perioada 2024-2027 să existe două măsuri de acordare a unui sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate, tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau pachete cu produse alimentare.

În ceea ce privește pachetele cu produse alimentare, normele programului, ce sunt cuprinse în HG 70/2024, aplicabilă deja, stabilesc că, de principiu, acestea vor trebui ridicate personal de fiecare beneficiar în parte. Potrivit Ordinului Ministerului Investițiilor nr. 702/2024, produsele care compun pachetele cu produse alimentare includ lapte, smântână, ulei, orez, făină, mălai, paste făinoase, zahăr, conserve de carne și legume, bulion și gemuri.

Din păcate, valoarea pachetelor a înregistrat o scădere în comparație cu cea din anul 2023.

În 2024, pachetele alimentare vor valora cel mult 125 de lei și vor fi oferite de două ori pe an, o dată la șase luni. Acestea sunt destinate persoanelor cu venituri modeste, inclusiv celor care beneficiază de ajutor de incluziune, sprijin pentru familii cu copii sau celor care se confruntă cu situații critice în viață.

În 2023, aceste pachete aveau o valoare la raft de 390 lei. Pentru a evalua necesitatea acordării acestor beneficii, autoritățile locale trebuie să efectueze o investigație adecvată.

În urma unei decizii a Ministerului Investițiilor, numărul 702/2024, care a fost publicată recent în Monitorul Oficial, s-au definit și tipurile de produse alimentare incluse în pachetele distribuite.

Cum se intră în posesia pachetelor cu alimente

În cursul acestui an, beneficiarii vor fi responsabili pentru ridicarea pachetelor alimentare de la centrele specializate de distribuție. Persoanele defavorizate vor avea acces la pachetele cu alimente după prezentarea cardului de identitate, și după identificarea numelor lor conform listei. Cei care vor beneficia de aceste pachete vor semna de primire pentru ele.

Beneficiarii vor trebui să se deplaseze personal pentru a ridica pachetele cu alimente de la centrele de distribuire din localitatea de domiciliu.

Alegerea locațiilor pentru centrele de distribuire va fi făcută de către autoritățile locale responsabile cu administrația publică.

Cu toate acestea, în cazul beneficiarilor care nu se pot deplasa, autoritățile locale trebuie să se asigure că pachetul cu alimente este livrat la domiciliul sau reședința lor.

„Ne-am propus ca cea de-a șasea tranșă a pachetelor alimentare destinate românilor vulnerabili, a căror distribuție a început, să ajungă la aproximativ 800.000 de beneficiari înainte de Paște“, a declarat ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, în legătură cu pachetele cu alimente care se dau de Paște.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.