vineri, 12 aprilie, 2024

Se dau tichete sociale pentru „medicamente şi alimente”! Cine va primi câte 250 de lei

Primăriile se întrec în a oferi ajutoare sociale oamenilor nevoiaşi, în preajma sărbătorilor religioase, mai ales că este an electoral. Astfel, se dau tichete sociale pentru „medicamente şi alimente”. La Bistriţa, municipalitatea va da noi tichete, în timp ce majoritatea primăriilor acordă bani pentru masa de Paşte 2024.

Se dau tichete sociale pentru „medicamente şi alimente”

Tichete sociale mai valoroase cu 50 de lei la Bistriţa, banii fiind dedicaţi special pentru alimente și medicamente. Peste 6000 pensionari din Bistrița care au venituri până la 1600 lei şi un număr de 2591 de persoane cu handicap accentuat vor primi în acest an tichete sociale pentru cumpărarea de alimente și medicamente. Acestea sunt în valoare de 250 de lei.

Valoarea tichetelor crește cu 50 de lei față de 2023, dar și pragul până la care pot fi acordate. Anul trecut le-au primit doar persoanele care aveau venituri sub 1200 de lei lunar. Anul acesta, întrucât au crescut pensiile și indemnizațiile, dar s-au și scumpit alimentele și medicamentele, Primăria Bistrița a ridicat atât pragul pentru cei eligibili, cât și valoarea tichetelor.

”Având în vedere faptul că, începând cu 1 ianuarie 2024, indemnizația socială pentru pensionari a fost majorată de la 1125 lei la 1281 lei iar pentru a putea beneficia de acordarea dreptului la prestații sociale sub formă de tichete sociale/carduri sociale în vederea achiziționării de produse alimentare și medicamente este nevoie de corelarea cuantumului de acordare cu nivelul veniturilor lor. În evidențele Direcţiei de Asistenţă Socială Bistriţa este estimat un număr de peste 6000 pensionari care au venituri până la 1600 lei, şi un număr de 2591 persoane cu handicap accentuat”, se arată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre.

De Programului social „Alimente și Medicamente” pot beneficia persoanele cu handicap accentuat, neinstituționalizate, ale cărei venituri nete lunare sunt de până la 1600 lei, pensionarii (pensionari de drept, beneficiari de pensii de invaliditate sau de urmaș, indiferent de vârstă), ale căror venituri nete lunare sunt de până la 1600 lei inclusiv și persoanele cu vârsta peste 65 ani, care nu realizează nici un fel de venit.

Actele necesare în baza cărora se acordă tichetele sociale/cardurile sociale sunt: cererea și declarația pe proprie răspundere, care va fi însoţită în mod obligatoriu de documente doveditoare, în funcţie de fiecare caz în parte (anexă la prezenta hotărâre); actul de identitate original și copie; acte doveditoare privind veniturile realizate (cupoane de pensie din luna anterioară celei în care se depune cererea, sprijin lunar pentru persoane cu handicap, declarație pe proprie răspundere etc.); certificatul de încadrare în grad de handicap, dacă este cazul; alte documente doveditoare privind apartenenţa la una dintre categoriile menţionate în prezenta metodologie, în funcţie de caz.

Când se depun cererile pentru tichete sociale de Paște

Tichetele sociale de Paște 2024, în valoare de 250 de lei, vor fi distribuite în baza cererilor depuse. Locul și data unde se pot depune cererile au fost stabilite deja.

Începând cu luna martie, cetățenii pot solicita beneficiile oferite sub formă de tichete sociale la diverse direcții de Asistență Socială aflate în tot felul de regiuni ale țării. Valoarea unui tichet pentru alimente este de 250 de lei, sumă care se va înjumătăți între 2025 și 2027.

În timpul sărbătorilor, autoritățile locale vor aloca fonduri suplimentare pentru a ajuta persoanele care fac parte din categoriile vulnerabile, prin acordarea de tichete sociale.

Persoanele eligibile pentru aceste tichete sociale sunt pensionarii care fac parte din sistemul public și au împlinit sau vor împlini vârsta de 65 de ani în decursul anului calendaristic. Eligibilitatea este stabilită în funcție de venitul lunar și alte criterii specifice. Documentele necesare includ copii ale actului de identitate și ale cuponului de pensie din luna anterioară.

Locuitorii cu venituri limitate din Cluj-Napoca, de pildă, pot beneficia de tichete pentru alimente chiar înainte de Paște.

Programul „Alimente” este gestionat de Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca. Programul oferă sprijin comunității cu resurse financiare din bugetul local pentru anul 2024, în valoare de 6.000.000 de lei.

Astfel, în preajma Sărbătorilor Pascale, se dau tichete sociale pentru „medicamente şi alimente”.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.