miercuri, 17 aprilie, 2024

Se decid noile puteri mondiale! Cât de importantă este întâlnirea dintre Joe Biden și Xi Jinping

SUA deține, de cel puțin 20-30 de ani, supremația mondială, iar acest lucru pare să se schimbe pentru viitor. Foarte multe decizii viitoare depind de întâlnirea ce va avea loc săptămâna aceasta între Joe Biden și Xi Jinping. Se decid noile puteri mondiale, iar China vrea să împartă primul loc cu SUA, în condițiile în care Rusia nu pare a mai fi o forță mondială.

Se decid noile puteri mondiale!

Președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping se vor întâlni săptămâna aceasta, în zona golfului San Francisco. Întâlnirea din data de 15 noiembrie va fi doar a doua lor întâlnire, față în față, în timpul președinției lui Biden.

Temele ce vor fi abordate, oficial, sunt războiul dintre Israel și palestinienii din Fâșia Gaza, problema Taiwanului, războiul din Ucraina și interferența electorală la alegerile ce urmează în SUA.

Relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat la începutul acestui an, când SUA au acuzat China că a trimis un balon spion în spațiul său aerian, ce a fost doborât în largul coastei Carolinei de Sud.

Mai mult, anul trecut a avut loc o vizită în Taiwan a lui Nancy Pelosi, ceea ce a determinat China să întrerupă comunicarea dintre armatele celor două națiuni.

Acum, Biden vrea să restabilească acele canale de comunicare, în timp ce China pare reticentă să facă acest lucru.

Ce concesii va face Joe Biden

La capătul celor trei zile de negocieri, ar trebui să vedem care este noua ordine mondială. Dacă nu se va întâmpla asta, e clar că acest lucru va putea fi văzut atât pe termen scurt, cât și în viitor.

Cert este faptul că Xi Jinping își dorește mai mult decât o poziție în topul mondial. El își dorește primul loc sau măcar să împartă primul loc cu SUA. Iar asta înseamnă că Joe Biden ar trebui să accepte legarea economică și politică a Chinei de Orientul Mijlociu, de Africa și Europa.

China vrea să fie, dacă cumva chiar este, cea mai mare putere economică, iar Joe Biden ar trebui să accepte acest lucru la întrunirea ce va avea loc. Acceptarea acestui fapt de SUA i-ar lăsa titlul de lider politic mondial, pentru că Xi Jinping vrea să fie numărul 1 economic, în primul rând.

Schimbarea ar putea face ca dolarul să nu mai fie considerat principala monedă internațională, iar viitoarele tranzacții să se facă în yuani. Asta și datorită faptului că țările non-occidentale nu prea mai vor să se raporteze la un dolar tipărit haotic, fapt ce va duce, inevitabil, la deprecierea economică a multor state.

În plus, China va cere ca SUA să se nu se implice în suveranitatea Taiwanului.

În aceste zile, se decid noile puteri mondiale, iar dacă Xi Jinping va reuși să obțină supremația economică și lipsa de susținere a Taiwanului, atunci cu siguranță SUA va rămâne să stabilească harta politică a lumii. Totul depinde de întâlnirea celor doi mari lideri mondiali, Joe Biden ș iXi Jinping.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.