miercuri, 29 mai, 2024

Se lasă cu scandal în Camera Deputaților? Se dezbate moțiunea simplă împotriva lui Marius Budăi

Camera Deputaților va dezbate, luni, 06 martie 2023, moțiunea simplă împotriva lui Marius Budăi. Moțiunea intitulată „Marius Budăi – ministrul salvării pensiilor speciale“, împotriva ministrului Muncii a fost depusă de 56 de parlamentari USR și neafiliați aparținând Partidului Forța Dreptei, Votul privind moțiunea simplă va fi dat de deputați marți, 07 martie 2023.

Moțiunea simplă împotriva lui Marius Budăi: Acuzat că pune în pericol banii ce ar trebui să vină prin PNRR

Moțiunea simplă împotriva lui Marius Budăi a fost depusă marți, 21 februarie 2023, de către liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, și trebuia să fie dezbătută săptămâna trecută, însă, la solicitarea ministrului, a fost reprogramată pentru luni, 06 martie 2023, deoarece acesta nu a putut f prezent în Parlament, fiind plecat într-o vizită oficială în Regatul Spaniei.

În moțiune se specifică faptul că Marius Budăi a dat dovadă de incompetență și nepăsare, ridicând un scut în jurul specialilor și al pensiilor speciale, punând astfel în pericol banii pe care ar trebui România să îi primească prin PNRR.

Marius Budăi este acuzat că în mai bine de un an de când este fruntea ministerului, nu a reușit să rezolve problema pensiilor speciale și că determinat o supraimpozitare a muncii celor mai săraci. Ministrul Muncii mai este acuzat că în loc să-și facă treaba preferă să fie prezent mai mult la emisiuni TVt, în care nu spune nimic despre cum salvează pensiile speciale sau despre cum supraimpozitează contractele cu normă parțială. Mai mult, contestatarii ministrului spun că Marius Budăi nu mai are parte ncii de susținerea din partea PSD, partid care ar fi dispus să scape de ministru la rotativa guvernamentală.

În moțiunea simplă se precizează că nu au fost respectate termenele asumate în programul de guvernare pentru implementarea legii salarizării și a unei noi legi a pensiilor, fapt ce ar pune în pericol banii pe care ar trebui să îi primească România prin PNRR. În plus, Marius Budăi este acuzat că a trimis în Parlament un proiect de lege privind pensiile speciale neconstituțional.

Acuzat că nu a crescut pensiile și alocațiile copiilor

Cei care au depus moțiunea împotriva ministrului Muncii acuză faptul că Marius Budăi nu a crescut pensiile, așa cum a promis, spunând că acest lucru nu este posibil deoarece pentru asta a fost alocat doar un procent de 9,4% PIB. În plus, contestatarii ministrului susțin că nu s-a început recalcularea pensiilor, dar s-au găsit bani pentru creșterea salariilor la stat.

În ceea ce privește pensiile administrate privat, Marius Budăi este acuzat că este împotriva sistemului de pensii private – Pilonul II, spunând, în mod greșit, că deficitul la bugetul de pensii ar fi din cauza banilor care se transferă la Pilonul II.

Marius Budăi este acuzat și de nerespectat calendarului de creștere a alocațiilor pentru copii, dar ș ide modul în care s-au dat voucherele pensionarilor și persoanelor defavorizate. De asemenea, tot în sarcina ministrului este pusă și lipsa unei formule de majorare a salariului minim care să permită angajatorilor să își calculeze din timp anvelopa financiară necesară.

„DoMnule Marius Budăi, găsiȚi-vă un loc de muncă în sectorul privat pentru a vă demonstra valoarea, pentru că în sectorul public aţi eşuat lamentabil. Dacă vă primeşte cineva în sistemul privat“, se mai arată în moțiunea simplă împotriva lui Marius Budăi.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite