sâmbătă, 2 noiembrie, 2024

Se poate trata anxietatea? Cum îți afectează calitatea vieții această afecțiune

Anxietatea este o reacție normală la stres, dar poate deveni suprasolicitantă și poate afecta negativ calitatea vieții. Este important să facem diferența și să știm când trebuie să ne adresăm unui specialist și când putem aștepta să treacă de la sine.

Dacă este o stare constantă care ne tulbură de ceva timp, anxietatea ne poate afecta și viața de zi cu zi. Pot apărea simptome precum coșmaruri corelate cu tulburările de somn/insomnie, tulburări digestive precum greața și vărsături, lipsa de energie, frica foarte intensă care ne poate da senzația de moarte iminentă. Cel din urmă simptom, apare în special atunci când este vorba de atacuri de panică.

Se poate trata anxietatea?

Există mai multe modalități de a gestiona și de a reduce anxietatea, precum:

  1. Terapia cognitiv-comportamentală (TCC): TCC este o formă de terapie centrată pe schimbarea gândurilor și comportamentelor negative care cauzează anxietate. Terapeutul lucrează cu pacientul pentru a identifica și a schimba modelele de gândire negativă și comportamentele care agravează anxietatea.
  2. Meditația și tehnicile de relaxare: Meditația poate ajuta la reducerea stresului și anxietății prin concentrarea pe momentul prezent și prin controlarea respirației. Alte tehnici de relaxare, cum ar fi yoga sau tai chi, pot fi, de asemenea, eficiente în gestionarea anxietății.
  3. Exercițiile fizice: Activitățile fizice, cum ar fi plimbarea sau alergatul, pot ajuta la reducerea stresului și anxietății prin eliberarea endorfinei, un hormon care produce senzații pozitive.
  4. Modificarea dietei: Consumul de alimente sănătoase și evitarea cofeinei, a alcoolului și a tutunului poate ajuta la reducerea anxietății.
  5. Terapia cu medicamente: Antidepresivele și alte medicamente prescrise de un medic pot ajuta la reducerea simptomelor de anxietate. Este important să discutați cu medicul despre riscurile și beneficiile tratamentului medicamentos.
  6. Terapia cu susținere: Terapia cu susținere poate fi o modalitate eficienta de a gestiona anxietatea prin discutarea cu un terapeut sau un grup de susținere despre problemele și sentimentele ce vă neliniștesc.
  7. Auto-examinarea: Învățarea de a recunoaște semnele și simptomele anxietății poate ajuta la prevenirea escaladării acesteia. Încercați să vă concentrați asupra momentului prezent și să evitați să vă concentrați asupra fricilor sau temerilor viitoare.
  8. Este important să rețineți că tratarea anxietății poate necesita timp. Este, de asemenea, important să discutați cu medicul despre orice simptome de anxietate persistente sau severe.

Cum să îți îmbunătățești stilul de viață dacă ai anxietate

Pentru calmarea în timpului unui atac de panică există tot felul de tehnici care țin de respirație sau chiar unele trucuri psihologice. Totuși, atunci când vine vorba de anxietatea generalizată, trebuie să avem în vedere un stil de viață cât mai sănătos care să diminueze simptomele acestei afecțiuni. Putem reduce consumul de alcool și în special, cofeina. Acestea ne pot da stări de nervozitate, neliniște. Este important să ne odihnim cât mai bine.

Indiferent de cât de încărcat ne poate fi programul, este indicat să ne facem timp pentru noi, pentru un hobby sau o plimbare în aer liber. În acest fel ne organizăm o rutină benefică care ne face să ne simțim liniștiți în timp.

Totuși, cel mai bine este să consultăm un specialist dacă observăm că anxietatea începe să ne afecteze calitatea vieții.

Din ce în ce mai multe persoane se întreabă ce este anxietatea și cum se poate trata. Aceasta are diferite cauze și forme de a se manifesta. Cel mai bine este să ne adresăm unui psiholog atunci când observăm schimbări de acest tip în viețile noastre.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite