Semințele de muștar sunt boabele unei plante din familia verzei. Semințele sunt mici și rotunde și au o culoare care variază de la negru la galben deschis. Semințele sunt aproape inodore, iar gustul lor poate varia de la dulce la amar și până la înțepător. Semințele sunt folosite pentru conservarea ciupercilor și a legumelor și ca condiment în mâncărurile cu carne și garnituri.
Sâmburii pot fi zdrobiți pentru a obține muștar obișnuit. Sâmburii întregi, care sunt prăjiți, se adaugă la sosuri. Semințele sunt, de asemenea, folosite pentru a face ulei de muștar pentru prăjire și dressing. Din cele mai vechi timpuri, hindușii, grecii și evreii au folosit semințele plantei ca condiment. Muștarul este un condiment popular în bucătăria germană. Muștarul este deosebit de picant, majoritatea țărilor europene preferă condimentul, care are un număr mare de aditivi. Muștarul este inclus în rețete pentru salate, marinate, se adaugă la pește, carne și preparate din carne de pasăre.
Semințe de muștar. Proprietățile benefice ale ingredientului pentru sănătate
Semințele de muștar sunt bogate în proteine, fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier, zinc și sodiu. Conține vitaminele B1, B2 și vitamina E. Frunzele sunt bogate în vitaminele A, B1, C, B2, PP, fier și săruri de calciu. Muștarul stimulează creșterea și regenerarea celulară, reglează metabolismul grăsimilor, glucidelor și proteinelor.
Muștarul favorizează vindecarea rănilor și tăieturilor. Recomandat pentru boli precum constipația și intestinele leneșe. Muștarul este un remediu excelent pentru răceli. Semințele plantei au proprietăți bactericide și sedative.
Muștarul poate aduce unele beneficii pentru scleroza vasculară, bolile ficatului și ale vezicii biliare. Semințele de muștar sau muștarul de masă se utilizează intern ca mijloc de a favoriza secreția de suc gastric și o mai bună digestie a alimentelor. Muștarul se înghite în cantitate de 10 semințe pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de masă, crescând zilnic această porție la 20 de semințe.
Muștarul scade ușor tensiunea arterială prin faptul că are un efect vasodilatator. Volumul de sânge circulant rămâne același, dar canalul în care se află devine mai voluminos. Acest lucru face ca tensiunea arterială să scadă.
Efectele boabelor asupra sistemului nervos și nivelului de colesterol
Muștarul are efecte pozitive asupra mușchilor, sistemului nervos și cardiovascular, poate stimula creșterea și regenerarea celulară, reglează metabolismul carbohidraților, proteinelor și grăsimilor. Muștarul favorizează absorbția proteinelor și a grăsimilor, participă la procesele de respirație a țesuturilor, îmbunătățește vindecarea rănilor.
Semințele de muștar au proprietăți de protecție împotriva vărsăturilor care calmează efectele otrăvii asupra organismului. Un decoct preparat cu semințe de muștar ajută la curățarea organismului, mai ales în intoxicațiile cauzate de droguri și de consumul excesiv de alcool.
În plus, pulberea de muștar poate ajuta la eliminarea mirosurilor neplăcute care au aderat la diverse ustensile de bucătărie sau s-au depus în interiorul dulapurilor. Pentru a curăța vasele, puneți câteva lingurițe de condiment în ele, turnați apă clocotită peste ele și apoi pur și simplu clătiți. Puteți curăța și placa de tocat, frecând praful pe ea cu un burete.
Un nou studiu realizat de Tracklements, în colaborare cu oamenii de știință de la Universitatea din Cardiff, arată că doar o linguriță de semințe de muștar de cereale pe zi poate reduce semnificativ nivelul colesterolului din sânge.