Coaliția de guvernare PSD – PNL analizează introducerea unui mega-pachet de măsuri fiscale și creșteri de taxe și impozite, ce vor fi introduse începând cu 1 septembrie sau 1 august. Această serie de schimbări este necesară pentru menținerea deficitului bugetar stabilit cu Comisia Europeană pentru finalului anului 2023, adică 4,4% din Produsul Intern Brut, însă ar putea avea un impact puternic asupra micro-întreprinderilor.
Efectele modificărilor fiscale și creșterii de taxe și impozite asupra românilor
În prezent, o micro-întreprindere este definită ca având o cifră de afaceri de până la 500.000 de euro. Însă, există discuții pentru scăderea acesteia la jumătate sau chiar la 100.000 de euro, cât și pentru ajustare fiscală în cazul celor care au un nivel de profitabilitate de peste 30%. În această situație, impozitul pe cifra de afaceri ar crește la 2%.
Adrian Benta, consultant fiscal și auditor financiar, a vorbit despre efectele asupra românilor în situația în care aceste măsuri fiscal vor intra în vigoare.
„Ei spun în felul următor, eliminăm scutirea la sănătate pentru cei din agricultură și construcții. Asta înseamnă să scadă salariile, sau să pună mai mult că să nu-și piardă oamenii din salariu”, a spus specialistul.
Adrian Benta spune că introducerea unui impozit pe cifra de afaceri ar încălca directiva TVA, deoarece nu este în regulă să fie impuse două taxe. Acesta a adăugat că rezultatul acestor măsuri ar impacta în cea mai mare măsură costurile și cheltuielile pe care le au patronii, și prin urmare, creșterea prețurilor serviciilor și produselor.
Consultantul financiar a explicat faptul că, în general, salariile sunt deja prea mici, și spune cum ar trebui procedat în cazul salariilor mai mari, unde nu există facilități.
„Salariile ar trebuie să crească cu cel puțin 10% cât este contribuția la sănătate, în ceea ce privesc salariile, iar dacă sunt salarii mai mari, unde nu au facilități, ok crește pe taxe între 10% și 45%, deci pentru acei constructori care au facilitate până în 10.000 de lei. În momentul în care nu mai ai facilitate, dar dacă tu trebuie să majorezi salariul cu încă 10%, treci ce ne-a rămas, acei 9500, ăia 10% trec peste plafonul de 10.000, nu are rost să fie impozitate cu toate taxele 45%”, a precizat auditorul financiar.
În cazul micro-întreprinderilor, impozitul pe profit ar crește la 16 procente
Propunerile nu sunt văzute cu ochi buni de președintele Consiliului Național al IMM-urilor, Florin Jianu.
Cele 70.000 de micro-întreprinderi ar urma să treacă la un impozit de 16% pe care foarte multe nu şi-l pot permite.
Firmele mici, care ar suferi de pe urma acestor masuri, aduceau aproximativ 400 de milioane de lei la bugetul de stat, venituri certe. Majoritatea micro-întreprinderilor nu își pot permite această creștere a impozitării pe profit la 16 la sută. Drept consecință, ar fi încurajate controalele și abuzul.
„Vor fi venituri mai mici, se vor putea chiar înjumătăți”, spune Florin Jianu.
Florin Jianu speră ca Guvernul să poată face apel la rațiune, și pune accent pe absurditatea creșterii taxelor în timp ce motoarele economiei încetinesc.
„Nu faci modificări în timpul exerciţiului fiscal. Nu s-a mai văzut niciodată să modifici de la 1 septembrie un exerciţiu fiscal deja în desfăşurare, în derulare, pentru că vorbim totuşi de contracte, vorbim de bugete ale companiilor, vorbim de imposibilitatea pentru foarte mulţi întreprinzători să poată să schimbe contractele în care se găsesc în acest moment”, a mai menţionat Florin Jianu.
Coaliția de guvernare PSD – PNL analizează introducerea unui mega-pachet de măsuri fiscale și creșteri de taxe și impozite, ce vor fi introduse începând cu 1 septembrie sau 1 august 2023.