Dr. Claudia Artenie, medic primar dermatovenerologie – Pro Life Clinics, a oferit în emisiunea BZI LIVE câteva sfaturi pentru persoanele care suferă de psoriazis. Iată care este cel mai bun tratament pentru această afecțiune.
Psoriazisul este o boală inflamatorie cronică, care afectează aproximativ 2% din populația generală. Aceasta se manifestă prin piele cu mâncărimi, uscată, crăpată, care poate sângera și prin plăci bine delimitate, de culoare roșie, îmbrăcate cu scuame sidefii, care apar pe coate, genunchi, la nivelul scalpului, brațe și picioare. De asemenea, își pot face apariția numeroase pete mici, scumoase, de culoare roșie pe brațe și picioare și zone netede de piele roșie, inflamată, în zona axilelor, în zona inghinală sau sub sâni. Afecțiunea este caracterizată și de zone de piele pline de coșuri sau pustule, tulburare ce poartă numele de psoriazis pustulos, dar și de unghii îngroșate, crestate sau cu adâncituri punctiforme.
Sfaturi pentru persoanele care suferă de psoriazis. Iată care este cel mai bun tratament
Psoriazisul poate fi tratat, însă acest proces necesită multă răbdare. Eficiente sunt cremele intens hidratante, în special cele care conțin uree sau alte emoliente, dar și medicamentele. De regulă, nu sunt suficiente cremele, astfel că este necesar să fie introduse și medicamentele în schema de tratamente. Mai mult decât atât, unii pacienți cu psoriazis pot avea nevoie și de injecții, care se fac la o perioadă variabilă de timp ( 1-2 săptămâni sau la 1-2 luni).
„Trebuie folosite creme intens hidratante, uneori creme cu uree sau alte emoliente și, desigur, medicamente. De cele mai multe ori nu sunt suficiente cremele, de aceea poate fi inițiat un tratament sistemic cu pastile sau chiar produse injectabile, injecții care se fac la o perioadă variabilă de timp, în funcție de substanța injectată, la o săptămână, două, două luni sau chiar trei luni.”, a declarat medicul Claudia Artenie, pentru BZI LIVE.
Greu de crezut, dar soarele este benefic în cazul psoriazisului. Expunerea la ultraviolete este unul dintre principiile de tratament, deoarece poate reduce leziunile. Există chiar lămpi speciale, la care se face o expunere controlată la ultraviolete de tip B.
„Soarele este chiar un factor care reduce leziunile de tip psoriazis, este benefic. Există și o excepție, există un procent mic de pacienți cu psoriazis la care leziunile se accentuează la expunerea la ultraviolete, dar unul dintre principiile de tratament este expunerea la ultraviolete. Chiar există niște lămpi speciale, la care se face o expunere controlată la ultraviolete de tip B. De aceea, soarele, atunci când este, e binevenit.”, a adăugat medicul.
Psoriazisul este contagios? Dr. Claudia Artenie: „Nu trebuie să ne speriem, că nu se poate lua prin atingere”
Potrivit medicului Claudia Artenie, psoriazisul nu este o afecțiune contagioasă. Aceasta nu se poate lua prin atingere, dar poate exista o transmitere genetică. Cu toate acestea, nu este obligatoriu ca unul dintre copii să o moștenească.
„Nu este contagios. Nu trebuie să ne speriem, că nu se poate lua prin atingere. Există, în schimb, o transmitere genetică. Există o predispoziție genetică, dar nu este obligatoriu ca unul din copii să moștenească, dar acest lucru se poate întâmpla atât la psoriazis, cât și în alte afecțiuni. Chiar și în dermatita atopică poate exista o predispoziție.”, a explicat medicul Claudia Artenie.