Prof. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași, a oferit în emisiunea BZI LIVE câteva sfaturi pentru studenții de la Facultatea de Medicină. Ce trebuie să facă un tânăr specialist pentru a avea succes în profesia aleasă?
A fi student la Medicină nu este ușor. Este nevoie de multă muncă și mult entuziasm, pentru a face față provocărilor de zi cu zi. Cu toate că există o multitudine de mituri descurajatoare despre viața la această facultate, în realitate este una foarte frumoasă, captivantă și plină de satisfacții, în special văzută prin prisma obiectivului final – acela de a ajunge un medic bun, serios și entuziast în profesia sa.
Sfaturile prof. dr. Grigore Tinică pentru studenții de la Medicină: „Trebuie să stai la serviciu mult peste program”
Prof. dr. Grigore Tinică, primul chirurg din România care a efectuat o operație pe cord cu ajutorul laserului, îi îndeamnă pe studenții de la Medicină și pe tinerii specialiști să nu își facă o casă mare, atunci când se află la început de carieră, pentru că, în acest fel, devin robii casei lor. De asemenea, cel ce alege acest drum, trebuie să fie pregătit să stea mult peste program, pentru că Medicina presupune multă muncă și devotament. În spital, un tânăr specialist observă pacienții, le observă simptomele, asistă la rezolvarea complicațiilor și învață că trebuie să dobândească numeroase deprinderi, dacă își dorește să ajungă un medic bun și respectat.
„Când le țin studenților mei prelegeri despre profesie, unul din sfaturi e să nu-ți faci o casă mare, atunci când ești încă tânăr specialist, pentru că devii robul casei tale. Deci e bine acasă, stai acasă, te mai ocupi cu alte treburi și nu vrei să stai la serviciu, pentru că acasă e mai bine. Ei, trebuie să stai la serviciu mult peste program și marii chirurgi din Statele Unite ale Americii și din Europa de Vest, pe cei pe care i-am vizitat eu și care practic nu că a doua casă, prima casă a fost spitalul. Au stat acolo, mai ales în perioada tinereții până în 20 de ore pe zi, 18 ore, 16 ore pe zi. Pentru că atunci când stai în spital și nu stai să joci tancuri, ci ești cu pacienții, de fiecare dată ai văzut ceva nou, o nouă procedură, un nou semn, un nou simptom, ai văzut cum s-a rezolvat o complicație, un accident, un incident, pentru că nu chiar toate manevrele și toată chirurgia cardiovasculară este descrisă în cărți. Mai există și lucruri practice, pe care le vezi. Un chirurg mare le crede simple, unul mai tânăr poate le crede că nu sunt esențiale și nu e nevoie să le știi, dar ele se depozitează aceste deprinderi, aceste manevre, pe care le înveți, încet, încet, se depozitează undeva în colțișorul minții și atunci când ai nevoie și ești în situație de mare stres, atunci te scoți de acolo.”, a declarat prof. dr. Grigore Tinică, la BZI LIVE.
Prof. dr. Grigore Tinică: „Primii zece ani înveți să operezi, următorii zece ani înveți pe cine să operezi, iar următorii zece ani înveți pe cine să nu operezi”
Medicul a dezvăluit că are un mentor, pe profesorul Cristian Dragomir, care l-a învățat următorul lucru: „Primii zece ani înveți să operezi, următorii zece ani înveți pe cine să operezi, iar următorii zece ani înveți pe cine să nu operezi.”. Prin urmare, un tânăr specialist se poate numi chirurg complet doar după aproximativ 30 de ani de muncă asiduă și continuă.
„Unul din mentorii mei, pe care eu îl consider mentor, cu toate că nu-i chirurg cardiovascular, profesporul Cristian Dragomir, mi-a spus odată: „Primii zece ani înveți să operezi, următorii zece ani înveți pe cine să operezi, iar următorii zece ani înveți pe cine să nu operezi.” Deci după aproximativ 30 de ani, poți să te consideri un chirurg complet și format în totalitate. Iar alt chirurg, domnul doctor Pruneanu, când am început chirurgia, mi-a zis: „Primii zece ani lucrezi pentru profesia ta, iar ulerior, toată viața, profesia va lucra pentru tine.” E o mare filosofie, dar și un îndemn la muncă.” , a adăugat medicul Grigore Tinică.